Rovfugle dræbes med ulovlig insektgift

Stoffet har været forbudt i EU i otte år. Men carbofuran dræber stadig rovfugle, når de spiser forgiftede ådsler. Sidste år døde en hel tårnfalkefamilie på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ornitologer slår nu alarm over den fortsatte brug herhjemme af den ulovlige og ekstremt farlige insektgift carbofuran.

Det giftige skadedyrsmiddel sælges under navnet Furadan eller Curater og blev forbudt i EU allerede i 2008. Men det akut dræbende pesticid koster stadig totalfredede danske rovfugle livet.

Det kan Dansk Ornitologisk Forening (DOF) dokumentere efter nylige giftanalyser af adskillige ørne og glenter, der er fundet døde. Det oplyser biolog Knud Flensted.

- Det er meget trist, at vi i den danske natur bliver ved at finde eksempler på giftdræbte rovfugle. Det går tilsyneladende i særlig grad går ud over røde glenter og havørne, siger han.

En tårnfalkefamilie mistede livet på Lolland

Alene på Fyn og Langeland er seks havørne fundet døde af forgiftning med carbofuran de senere år. Senest blev en rød glente i maj fundet død øst for Vrå i Vendsyssel, og den blev sendt til obduktion hos DTU Veterinærinstituttet. Resultatet var det samme.

En havørn, der blev fundet ved Marslev øst for Odense i august 2015, er først for nylig sendt til obduktion. Også denne ellers sunde ørn viste sig at have et højt indhold af carbofuran i kroppen.

På Lolland mistede en hel tårnfalkefamilie livet i 2015 efter at have indtaget stoffet.

Forgiftet kød lægges ud i naturen

Carbofuran blev tidligere brugt af landbruget i flydende form til eksempelvis at bekæmpe skadedyr i roer. Men der er næppe tale om gift fra gamle lagre, mener Knud Flensted.

Alt tyder på, at der bliver udlagt kød forgiftet med små korn af carbofuran, som de ådselsædende fugle så æder af, hvorefter de øjeblikkeligt dør, siger DOF-biologen.

- Meget taler for, at giften er købt og importeret illegalt via internettet med det formål at slå dyr ihjel. Noget tyder på, at carbofuran florerer på visse egne og i kredse, der ikke bryder sig om rovdyr eller andre dyr, som så forgiftes, siger Knud Flensted.

Det har i otte år været forbudt at handle med og bruge carbofuran i EU, da giften er ekstremt farlig for fugle, dyr og mennesker. Man giften bliver altså stadig brugt.

I 2012 døde to hunde på Sydsjælland efter at have ædt carbofuran-forgiftet kød, der var lagt ud i naturen.

- Det er nærliggende at forestille sig, at kødet var tiltænkt rovfugle eller andre rovdyr, mener Knud Flensted.

/ritzau/

Seneste forgiftninger af danske rovfugle

  • I april 2010 døde en rød glente af carbofuran ved Trelleborg på Vestsjælland.
 
  • I juni 2010 gik det ud over to havørne på en ø i Odense Fjord.
 
  • I marts 2011 døde en havørn ved Bovballe på Langeland af carbofuran.
 
  • Året efter bukkede en kongeørn under ved Tjele Gods nær Viborg med carbofuran i kroppen.
 
  • Sommeren 2012 krævede to carbofuran-døde havørne ved Tranekær på Langeland.
 
  • En rød glente døde af giften ved Køge i oktober 2012.
 
  • Måneden efter blev endnu en rød glente fundet død ved Frijsenborg Gods i Østjylland. Rovfuglen lå ved siden af en udlagt fasan, der var overstrøet med små korn af carbofuran.
     
  • I 2015 døde en hel tårnfalkefamilie på Lolland af carbofuran.

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening (DOF)

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik