Hund, ugler og lufttryk: Rotter bekæmpes uden gift

I Sorø Kommune har man udvidet våbenarsenalet mod rotter. Luft, ugler og hunde skal bekæmpe skadedyrene, og det er godt for miljøet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For rotterne i Sorø Kommune lurer faren lige rundt om hjørnet.

Her udgør både en hund, ugler og trykluft det våbenarsenal, der skal bekæmpe skadedyrene. De nye våben erstatter de velkendte giftbokse, og det er godt for miljøet.

For rotternes død har førhen også kunne blive andres død, forklarer rottebekæmper i Sorø Kommune René Lund.

- Der er jo gift i mavesækken på rotten. Og så går vores rovfugle til, siger han.

Arsenalet

Selvom giftkasserne er skrottet i Sorø Kommune, så kan man stadig støde på de blanke metalbokse. Men i stedet for at være fyldt med gift, så indeholder de nu et mere hårdtslående våben.

- Når rotten stikker hovedet op i kassen og rører ved en stålpind, så sidder der et orange stempel, som bliver udløst med trykluft og går ned og knækker nakken på rotten, forklarer René Lund.

Alfred er syv måneder. Han skal lære at gøre det af med rotter i boliger.
Alfred er syv måneder. Han skal lære at gøre det af med rotter i boliger. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Og selv hvis rotterne skulle holde sig fra det dødbringende stempel, så kan de ikke føle sig sikre. Sorøs helt eget luftvåben patruljerer nemlig. Seks ugler, der i fremtiden bliver til 30, holder til i deres fuglekasser og spotter rotterne fra oven.

- I Kolding har man succes med at have sat kasser op, og det har reduceret deres giftforbrug væsentligt, siger René Lund.

Til sidst har René Lund fået selskab i rottebekæmperbilen. Hunden Alfred på syv måneder er godt i gang med sin oplæring. På sigt skal han lære at give hals og jagte rotter i boliger.

Antallet af anmeldelser om rotter steg med mere end 50 procent fra 2007 til 2017 i Sorø Kommune. Mere end 3000 borgere henvendte sig i 2017 til kommunen med rotteproblemer.


Nyhedsoverblik