Robotter deler medicin ud til ældre - og gør hjemmeplejen mere fleksibel

Sorø Kommune har købt ti nye robotter. Robotterne er medicinrobotter, der skal hjælpe med at borgerne får den rigtige medicin på det rigtige tidspunkt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er tid til at tage din medicin. Tryk på knappen.

Sådan lyder beskeden fra en af de 10 helt nye medicinrobotter, som Sorø Kommune har købt. Otte af robotterne er allerede flyttet ud hos borgerne, hvor de skal hjælpe med, at borgerne får den helt rigtige medicin på det helt rigtige tidspunkt.

- Robotten sørger for at medicinposen kommer, og den siger, at jeg skal tage medicinen, fortæller 71-årige Lis Christiansen, der er en af dem, der har fået en af robotterne.

I stuen står hendes hvide robot, hun nu har haft i to uger. Den fortæller og giver hende medicin hende tre gange om dagen, og det har indtil videre været en stor succes.

- Jeg synes, at det gør, at hjemmeplejen ikke skal være her på et bestemt tidspunkt, fordi jeg får min medicin alligevel, siger Lis Christiansen.

Til gavn for både borgere og økonomi

Medicinrobotterne er en del af et pilotprojekt, hvor i alt fem kommuner deltager. Sorø Kommune er dog den eneste kommune i landet, der har netop denne type robot fra firmaet Evondos.

- Vi vil godt forsøge at komme lidt foran i forhold til velfærdsteknologien. Det er et enormt spændende projekt at være med i, og det giver da også os og vores borgere nogle nye ting og en anden hverdag, siger Camilla Clausen, der er gruppeleder i Sorø Hjemmepleje.

På sigt håber kommunen, at robotterne både kan give borgerne mere frihed og kan hjælpe kommunen økonomisk.

- Mange af de borgere vi har udvalgt nu, der kommer vi  i forvejen, og nogle af de besparelser man eventuelt ville kunne få, er at mindske den kørsel til og fra borgeren, siger Camilla Clausen.

Får ikke længere besøg om aftenen

Og netop den fordel har man allerede set blot efter en måned med robotter. Lis Christiansen får nemlig ikke længere hjemmehjælp om aftenen.

- Det er gået så godt så aftenbesøget, det er slettet. Der kommer nu hjemmehjælp om morgenen, siger Lis Christiansen.

Pilotprojektet I Sorø Kommune varer et halvt år. Herefter vil man evaluere og tage stilling til, om de skal beholde robotterne eller ej.


Nyhedsoverblik