Robotstøvsuger og strømpepåtager: Lån teknologisk udstyr på biblioteket

På Slagelse og Korsør Bibliotek er sortimentet nu udvidet med teknologiske hjælpemidler. Prøv udstyret, før du køber, er tanken bag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Har du svært ved at få strømperne på eller åbne låg og bøtter? Eller kunne du tænke dig en robot til at støvsuge gulvet derhjemme?

Så har du mulighed for at låne teknologiske hjælpemidler på de nye Teknoteker på Slagelse og Korsør Bibliotek.

Fra i dag er det ikke kun muligt at låne bøger på bibliotekerne, men også teknologisk udstyr. Idéen er, at borgerne får muligheden for at prøve tingene af, før de går ud og køber dem.

- Jeg synes, at det er oplagt, fordi vi netop er det sted, hvor man kan komme hen og låne ting for en kort periode. Man kan prøve, om det er noget for en, i stedet for at gå ud og investere bare for at finde ud af, at det måske er noget andet, man skal have, siger Heidie Schjøtt Grummesgaard, der er faglig koordinator på Slagelse Bibliotekerne.

Udstyr for alle

Det nye udstyr spænder fra en silikonetop, som man kan bruge til at holde bedre fast på ting med, en CapKey til at åbne skruelåg med, støttehåndtag til biler og robotstøvsugere.

De teknologiske hjælpemidler er særligt velegnede for folk, der for eksempel ikke har så mange kræfter i hænderne, har gigt eller en halvsidig lammelse, som ikke er i stand til at bruge begge hænder.

- Vi ved, at der sidder mange, som har nogle problemer. De er ikke klar over, at der faktisk er ret mange småhjælpemidler, der kan afhjælpe de problemer, de har i hverdagen. Det er en service for borgerne, men også en service for kommunen. Jo længere tid borgerne kan holde sig selv i gang og ikke har brug for hjælp, jo bedre er det for borgerne, men også for kommunen, siger Line Lundkjær Rasmussen, der er udviklingsterapeut for Velfærdsteknologi i Slagelse Kommune.

Fysiske udfordringer eller ej, Slagelse Bibliotekerne understreger, at det er alle borgere, der kan låne udstyret med hjem i 14 dage.

Opbakning blandt borgere

Hos bibliotekets brugere bliver det nye tiltag taget varmt imod.

- Rent overordnet synes jeg, at det er en rigtig god idé, fordi man får chancen for at prøve det af, inden man investerer i tingene. Det jo ikke billige ting, så er det en stor fordel at kunne prøve det, siger Else Berg fra Slagelse.

Hvis man efter at have lånt et hjælpemiddel på Teknoteket finder ud af, at man har behov for det, kan man søge om tilskud hos kommunen til at investere i et tilsvarende.

Og den tilgang, kan bibliotekets brugere også godt lide.

- Jeg synes, det er alletiders, at man kan prøve det og se, hvordan det virker. Så kan man enten søge om det eller selv købe det, når man har set, om det er noget, man har brug for, siger Jytte Koch Jensen, der også kommer fra Slagelse.


Nyhedsoverblik