Risiko for okker i Udbys drikkevand

De sidste par uger er drikkevandet i Udby begyndt at blive okkerfarvet. Men der er ingen grund til panik, lyder det fra det lokale vandværk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når man tænder for vandhanen i Udby i Vordingborg Kommune, er der risiko for, at vandet har en noget anden farve end normalt.

Den seneste tid har flere borgere i byen oplevet, at vandet har været kraftigt gult.

Spørger man Ørslev Vandværk, der leverer vand til Udby, er der ingen tvivl om, at der er tale om okker.

Okker fra gammelt vand

- Det er sandsynligvis, fordi det er meget gamle rør, der ligger deroppe. Vi leverer 100 procent rent vand op til Udby. Det var det ikke tidligere – der var der meget okker i. Så det er det, der løsner sig og kommer ud til forbrugerne, siger formand for Ørslev Vandværk, Jan Enevoldsen.

Han understreger dog, at man ikke skal være nervøs for de sundhedsmæssige virkninger af okkeren.

- Det er absolut ikke farligt at drikke, men det smager ligesom okker, det smager. Det smager jo, ligesom deres gamle vand hele tiden har smagt.

Først opmærksomme på problemet nu

Selv om borgere ifølge TV ØSTs oplysninger har oplevet misfarvningen i flere uger, er det først noget, vandværket har hørt om i formiddags.

Selv om der ikke umiddelbart skulle være nogen sundhedsrisiko forbundet med okkeren, vil Jan Enevoldsen dog kontakte resten af vandværksforeningen mandag for at se på sagen.

Indtil da råder han faktisk folk til ikke at lade vandet løbe alt for meget.

- Der er belægning, der sidder indvendigt på rørene fra dengang Udby fik vand fra deres eget vandværk. Det er den belægning, der løsner sig nu, og som kommer ud til hanen. Hvis man åbner for flere haner, får man trukket mere af den okker med ud, siger han.


Nyhedsoverblik