Hjemmeplejen har indført ekstra besøg: Ældre risikerer at dehydrere i varmen

Hedebølgen er igang, og især de ældre skal passe på. Hos hjemmeplejen i Slagelse har man indlagt ekstra besøg hos de ældre for at undgå dehydrering.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når temperaturen stiger til over 30 grader, er det nødvendigt med ekstra mange liter væske. Det gælder især de ældre, som har risiko for at dehydrere.

Derfor har Slagelse Kommune derfor valgt at indlægge ekstra væskebesøg hos udvalgte borgere.

- Det har vi gjort for at forebygge, at vores borgere skal få hedeslag. Når temperaturen stiger over 25 grader, og særligt over 30 grader, så er der en risiko fro at særligt ældre mennesker ikke får indtaget nok væske, fordi evnen til at mærke tørst kan være dalende, siger Therese Gjerde Jensen, der er konstitueret leder af hjemme- og sygeplejen i Slagelse Kommune.

Hjemmeplejen uddeler venlige påmindelser

En af de hjemmehjælpere der er ekstra opmærksom på, om borgerne får nok at drikke, er Inger Henriksen, der kører hos borgere i Slagelse. Hun minder flere gange dagligt de ældre om, at de skal drikke vand.

- Vi har rigtig meget fokus på, at borgerne ikke tørster. De ældre sveder ikke så meget, så det er rigtig vigtigt, vi husker dem på at drikke, siger Inger Henriksen.

Inger Henriksen er på besøg hos 14 borgere i løbet af lørdagen. Og på besøgene ser hun ofte, at det er nødvendigt at huske de ældre på lidt ekstra væske.

- Vi spørger, om de skal have en sodavand, noget saft eller juice. Det er vigtigt med salt og sukker, siger Inger Henriksen.

Ekstra mange dehydreringer 

På Slagelse Sygehus kan man også tydeligt mærke hedebølgen. Flere patienter end vanligt bliver nemlig indlagt med dehydrering.

- For det meste er det plejehjemsbeboere, eller hvis der har været en koncert eller andre begivenheder, så oplever vi, at folk kommer ind med den her diagnose. Folk glemmer at spise og drikke, siger reservelæge på akutafdelingen på Slagelse Sygehus Lena Antipina.

Hun anbefaler, at man drikker omkring 2,5 liter væske om dagen, men at man også få indtaget rigeligt med salt.

- Man skal også huske, at når man sveder udskiller man salt, derfor skal man huske at indtage lidt mere salt, end man plejer at gøre, siger Lena Antuoina.

Gode råd med på vejen

Mange af de ældre som Inger Henriksen var på besøg hos lørdag formiddag, havde dog helt styr på det med væsken.

Ida Reinmann på 85 år havde endda et godt råd.

- Der skal være lidt salt til vandet. Man må ikke kun drikke vand. Det er et godt råd til alle ældre mennesker, siger Ida Reinmann.


Nyhedsoverblik