Ringsted må tage millioner fra kassen for at nå næste års budget

Der er penge i kassen i Ringsted, og det gør det nemt at lave budget for 2019. Men der hænger tunge skyer over økonomien for de kommende år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var en optimistisk borgmester Henrik Hvidesten (V), der til byrådsmødet mandag aften gjorde status over kommunens tilstand ved førstebehandlingen af budgettet.

quote Jeg kan se masser af udfordringer i budgetforslaget, men det er befriende ikke at skulle forholde sig til, om vi skal spare på rengøring til de ældre eller sætte prisen op for forældrebetalingen i SFO’en osv.

Britta Nielsen (SF)

- Det går godt. Der flytter flere borgere hertil. Der skabes hele tiden nye arbejdspladser både i bestående og nye virksomheder. Vi er i en økonomisk situation der gør, at vi kan slippe pænt igennem budgetlægningen for 2019, sagde han og fortsatte:

- Selv om der for eksempel er betydelige merudgifter på det specialiserede område for børn og unge og på handicapområdet, så kan vi holde skindet på næsen. Vi skal ikke arbejde med store sparekataloger for at få tingene til at hænge sammen, sagde borgmesteren.

Bedre stillet end andre kommuner

Samme positive toner lød der fra Britta Nielsen (SF).

- Vi har et teknisk budgetforslag, der tager udgangspunkt i, at den service vi leverer i år, den skal vi også levere næste år. Jeg kan se masser af udfordringer i budgetforslaget, men det er befriende ikke at skulle forholde sig til, om vi skal spare på rengøring til de ældre eller sætte prisen op for forældrebetalingen i SFO’en osv., sagde hun.

Også den konservative Finn Andersen glædede sig over kommunens økonomiske situation.

- Vores kommune er bedre stillet end mange af vores naboer. Det skyldes primært, at det foregående byråd har arbejdet godt med at føre en ansvarlig økonomisk politik. Det har båret frugt, sagde han.

Bør holde igen med store armbevægelser

Ringsteds budget for 2019 balancerer på godt 2,2 milliarder kroner. Den gennemsnitlige kassebeholdning i 2018 er oppe på 325 millioner kroner. Men det svinder i kassen næste år.

For at få pengene til at passe i budgettet for 2019, skal der hentes over 103 millioner kroner i kassebeholdningen. Det er endda, inden politikerne er kommet med ønsker til nye tiltag. Og det ser værre ud i 2020 og frem.

- Min anbefaling er, at byrådet holder igen med de store armbevægelser i forhold til budgetlægningen for 2019. Vi skal have konsolideret økonomien fremover. Vi kan ikke blive ved med at tage fra kassen, sagde borgmester Henrik Hvidesten (V).

Der skal altså hentes mange penge i kassen næste år. En årsag er, at der er gang i udviklingen i kommunen.  Anlægsbudgettet er langt højere end sædvanligt. Det drejer sig blandt andet om en udstykning af erhvervsarealer ved Jordemodervej. En pris på 55 millioner kroner i 2019. 

Socialdemokraterne advarede imod at være alt for optimistiske:

- Vi er meget bekymrede for den økonomiske situation i Ringsted Kommune. Vi er især bekymrede over, at der laves indtægtsberegning for salg af udstykning på Jordemodervej, før vi kender til interessen. Hvis nu indtægterne – der allerede er indregnet i budgettet – bliver meget mindre, så ser det mildest talt sort ud, sagde Per Flor (S).

Fejl i budgettet

Formanden for Ældre- og Genoptræningsudvalget, Benny Christensen (S), sørgede for, at den muntre stemning igen bredte sig i byrådssalen, da han demonstrerede, han havde studeret budgettet og ikke mindst bilagene nøje.

- Jeg blev forundret, da jeg læste bilagene for ældreområdet. Vi skal åbenbart bruge store millionbeløb på foredrag med sundhedsguruen Chris MacDonald og studieværten Sisse Fisker. Det undrede mig dog mest, at vi også skal bruge to millioner kroner på forebyggelse af uønsket graviditet. Det tror jeg altså godt, de gamle kan finde ud af, lød det fra formanden for ældre- og genoptræningsudvalget, der altså fik afsløret, at der havde sneget sig et par fejl ind i mange hundrede sider, der ligger til grund for budgettet.

Nu skal politikerne i gang med forhandlingerne. Budgettet skal til andenbehandling i byrådssalen den 8. oktober.

080626AS_flag_skole_lukker.jpg
Læs også
Debat om Dannebrog splitter byråd
080626AS_flag_skole_lukker.jpg
Læs også
Debat om Dannebrog splitter byråd

Nyhedsoverblik