Rekordmange landmænd går over til øko-landbrug

Landmænd omlægger i stor stil til økologisk landbrug, og man er på vej mod den største stigning i 10 år. En af dem er René Lærke Hansen fra Kettinge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er blevet populært blandt landmænd her i regionen at omlægge til økologi.

René Lærke Hansen er en af de landmænd, som allerede har omlagt sin gård i Bregninge nær Kettinge på Lolland til økologisk landbrug.

Og han er glad for den beslutning, han tog for snart seks år siden. 

- Det er rigtig spændende. Det er en stor faglig udfordring. Man skal tage meget hensyn til vejret. Det kan jeg godt lide, siger René Lærke Hansen.

Rekordmange omlægger til økologi

Rigtig mange landmænd vælger ligesom René Lærke Hansen den økologiske vej.
Det er en tendens, man kan mærke hos firmaet VKST, der rådgiver om landbrug og økologisk omlægning.

Sidste år havde VKST kontakt med 44 landmænd, som har valgt at lægge om til økologi. Ifølge tal fra Landbrugsstyrelsen var der 446 økologiske landbrug i Region Sjælland i 2016.

Med de 44 flere øko-landbrug giver det en stigning i antallet på godt 10 procent, og er den største stigning i antallet af omlægninger inden for de sidste 10 år.

Ifølge økologikonsulent Steffen Blume fra VKST er det som om, klassisk landbrug har fået en rennæssance.

- Lige pludselig skal man tilbage til gamle dyder. Altså det med rettidighed og det faglige i landbruget kommer virkelig i højsædet igen, siger Steffen Blume, som er økologikonsulent hos VKST.

Økonomien spiller en rolle

Steffen Blume forklarer, at interessen for økologi er steget på grund af de økonomiske fordele.

Markedet i det konventionelle landbrug er nemlig presset, og priserne på varerne falder.
Imens stiger prisen på de økologiske varer.

- Det er, fordi økonomien i det konventionelle landbrug ikke er den bedste, og samtidig er priserne på økologiske afgrøder steget inden for de sidste par år, siger Steffen Blume.

For eksempel har prisen på foderkorn ændret sig markant de sidste par år.

Prisforskellen på 100 kilo foderkorn, som er konventionelt produceret og økologisk produceret, ligger i dag på 150 kroner. For fire år siden lå prisforskellen kun på 75 kroner.

Omlægning var som at starte forfra

I Bregninge har Réne Lærke Hansen omkring 80 Limousine- og Herefordkvæg gående, og godt 100 hektar jord han dyrker.

I 2012 omlagde han hele bedriften på Hvidkildegaard til økologi. Men for den 42-årige økolog var omlægningen lidt som at starte forfra.

- Vi kan jo ikke sprøjte. Vi kan ikke bekæmpe noget kemisk. Det er enten med fingrene eller med andre maskiner. Det er i hvertfald en anden udfordring, siger René Lærke Hansen.

De første år af omlægningen var ret omkostningstunge for René Lærke Hansen. I dag er den økologiske hverdag heller ikke helt problemfri.

- Det foder vi skal lave, vil vi jo gerne holde fri for ukrudt. Det er helt sikkert den største udfordring. Der er også gødningen. Det er der nogle restriktioner på gødningen, og der skal man tænke i andre baner, siger han.

Rådgivningsfirmaet VKST anslår, at omkring 7-8 procent af landbrugsjorden vil være økologisk i region sjælland, når året er omme.


Nyhedsoverblik