Regnvand til tøjvask: Økologisk landsby på vej til Sorø

Mandag holdt virksomheden Eco-Village et informationsmøde om en ny form for bofællesskab i Sorø – et økologisk et af slagsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvordan kommer fremtidens boliger til at se ud?

Det har de et bud på i Sorø. I hvert fald arbejder kommunen sammen med virksomheden Eco-Village på at bygge et økologisk bofællesskab lige uden for Sorø. Her skal der laves boliger på mellem 36 og 125 kvadratmeter.

En vigtig del af projektet er, at det skal være bæredygtigt, og derfor er der blandt andet fællesspisning fire dage om ugen

- Vi genbruger regnvand til toiletskyl og til tøjvask. Der er solopvarmet swimmingpool. Vi har også kigget meget på opvarmning af boliger, enten er det varmepumper, jordvarme eller solceller. Det er de forskellige tiltag, vi gør, sådan man kan bo lidt mere miljørigtigt, forklarer Rikke Sønder Larsen, partner i Eco Village.

Eco-Village tror nemlig på, at der er et marked for den grønne boform.

- Vi tror på, at det er noget, mange mennesker gerne vil. At det ikke er en løsning, der er så tilgængelig i dag, og at folk måske i virkeligheden flytter i parcelhuse, fordi der ikke er andre muligheder, siger Rikke Sønder Larsen.

quote Det er tanken om at komme lidt ud, hvor man er nærmere andre mennesker og har nærvær med andre mennesker, der tiltaler os

Henrik Rose, Sorø

Vil gerne have mere nærvær

Sorø Kommune har budt ind med en grund i den sydlige ende af Frederiksberg som mulig placering af den bæredygtige minilandsby. I alt skal der bygges omkring 40 boliger, og prisen kommer til at ligge mellem én og tre millioner kroner.

Og projektet har fanget nogle borgeres opmærksomhed. I hvert fald mødte omkring 35 personer op for at høre mere om projektet.

- Vi bor med ligusterhæk og med naboer, som vi ikke ser så meget til. Så har vi faktisk lært hinanden at kende i et bofællesskab, da vi var helt unge. Så det er tanken om at komme lidt ud, hvor man er nærmere andre mennesker og har nærvær med andre mennesker, der tiltaler os, fortæller Henrik Rose fra Sorø om, hvorfor han var mødt op.

Og netop fællesskabstanken kan Linda Bødker fra Sorø også godt lide.

- Det at man engagerer sig i ting og ikke altid behøver at tage ud af huset for at få gode debatter, tiltrækker mig. Jeg tænker også, at det bliver mere spændende for børnebørnene at komme på besøg, siger hun.

Eco-Village regner med at minilandsbyen kan stå klar i foråret 2018


Nyhedsoverblik