Trods millionbesparelser i Region Sjælland: - Vi lader lægen komme til borgerne

Region Sjælland vil med en ny budgetaftale satse på digitale løsninger i sundhedsvæsenet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag præsenterede Region Sjælland en ny budgetaftale. Syv ud af otte parter står bag aftalen, som blev forhandlet på plads mandag. Kun Enhedslisten står uden for.

I 2019 forventer regionen besparelser på op til 184 millioner kroner, og et af budgetaftalens centrale punkter er at komme de økonomiske udfordringer til livs ved at bringe sundhedsvæsenet tættere på borgerne.

Netop det ønske skal indfries med det, som regionsrådsformanden i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), kalder det det nære sundhedsvæsen.

quote Vi lader lægen komme til borgerne i stedet for at lade borgerne komme til lægen

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland

-  Man kan sige, at vi lader lægen komme til borgerne i stedet for at lade borgerne komme til lægen ved at bruge nogle digitale løsninger, siger Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland, og uddyber:

- Grundlæggende ligger der et stort fokus på at løse langt flere sundhedsopgaver tættere på vores borgere for fremtiden. Vi vil gerne sikre overgangen mellem det regionale og kommunale system, og det, der ligger i ’det nære sundhedsvæsen’, er at styrke samarbejde med kommunerne. 

Digitale løsninger

Det er især den digitale del af sundhedsvæsenet, som regionsrådsformanden har store planer med.

Budgetaftalens digitale satsninger inkluderer blandt andet 10,5 millioner kroner til et såkaldt e-hospital, som kan understøtte sygehuse og kommuner.

Aftalens fokuspunkter

Region Sjælland vil med sin seneste budgetaftale have fokus på disse områder:
  • Psykiatrien.
  • Det medicinske område.
  • Det nære sundhedsvæsen.
  • Sundhedsplatformen.
  • Nedbringelse af ventelister til høreapparater samt operation af grå stær.
  • Forebyggelse.
  • Læger på skadestuerne i Næstved og Roskilde.
  • Bedre rammer for patienter med særlige behov.

Kilde: Region Sjælland.

Derudover lægges der op til, at patienter i højere grad kan gøre brug af e-konsultationer, så de lange køreture kan erstattes med elektronisk kontakt til lægen.

- Det her er en kæmpe satsning. Vi vil være den mest digitale region i Danmark, og vi vil kunne skabe et sundhedsvæsen, der er tættere på borgerne, og derfor sætter vi stort fokus på det her, siger Heino Knudsen.

Besparelser i vente

For at ’det nære sundhedsvæsen med de digitale løsninger og resten af budgetaftalens prioriteringer kan lykkes, skal der spares, og det bekymrer afdelingssektorformand i HK Kommunal Sjælland, Michael Rosenberg.

- Besparelserne vil føre til længere ventetider, som vil påvirke arbejdsmiljøet. Det vil igen føre til fejl tæt på patienten, og så risikerer vi genindlæggelser og øget behandlingstid. Jeg er usikker på, om politikerne egentlig er klar over, hvad personalet laver, siger han til TV ØST. 

Regionsrådsformand, Heino Knudsen, tror dog, at det er muligt at bevare et højt serviceniveau trods nedskæringer.

- Hvis der er noget, der er en besparelse, men samtidigt er en serviceforbedring, så er det vel en god situation, og man må bare sige, at vi står i en svær økonomisk situation, hvor der skal findes penge, så vi arbejder proaktivt for at løse den økonomiske situation og samtidig leverer et godt serviceniveau til vores borgere, siger han.


Nyhedsoverblik