Regionrådsformand: Sygehusene hårdt ramt af mangel på læger

Jens Stenbæk (V) mener, at lægemanglen på sygehusene er værre end i de almindelige lægepraksis. En ny lægeuddannelse i regionen er en mulig løsning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der mangler 150 læger på Region Sjællands sygehuse. I 2016 kostede det regionen 700 millioner at sende patienter ud af regionen til behandling på private sygehuse eller i en anden region.

Det er regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) langt fra tilfreds med.

quote Vi har faktisk større problemer med at rekruttere læger på sygehusene

Jens Stenbæk (V), regionrådsformand, Region Sjælland

- Vi ser meget alvorligt på den her problemstilling, siger han til TV ØST.

I februar blev samtlige partier i folketinget enige om en ny aftale, der skal få flere læger til yderområderne. Men ifølge regionrådsformanden har fokus været på det forkerte sted.

- De tiltag, som de har arbejdet med, er primært rettet mod lægemanglen i almen praksis, men det er jeg ikke tilfreds med. Vi har faktisk større problemer med at rekruttere læger på sygehusene, siger Jens Stenbæk (V) 

Pisk eller gulerod

Region Sjælland arbejder lige nu på flere forskellige løsninger på lægemanglen på sygehusene. Nogle har en kort tidshorisont, andre en markant længere tidshorisont. Et forslag er at gøre det mere attraktivt at blive læge i regionen ved at tilbyde forskellige goder.

- Det er ikke ukendt at give tillæg for at tiltrække medarbejdere, men det en meget svær balance, og der er mange regler, vi skal overholde. Desuden skal vi også ind og vurdere, om vi skal betale mere til lægerne på sygehuset i Nykøbing Falster i forhold til sygehuset i Slagelse. Det er igen en meget svært balance, siger Jens Stenbæk (V)

quote - Det er ikke ukendt at give tillæg for at tiltrække medarbejdere, men det en meget svær balance, og der er mange regler, vi skal overholde

Jens Stenbæk (V), regionrådsformand, Region Sjælland

Et konkret initiativ er et samarbejde med Region Hovedstaden. På deres sygehuse er der tre læger pr. 1000 indbyggere. I Region Sjælland er der kun to læger pr. 1000 indbyggere.

- Derfor giver det god mening, at vi låner nogle af lægerne fra hovedstaden i en form for turnusordning, så lægerne får øjnene op for os. Jeg har store forventninger til det samarbejde, siger Jens Stenbæk (V)

Lægeuddannelse i Regionen

Der er ingen lægeuddannelse i Region Sjælland, men Jens Stenbæk (V) peger på, at en uddannelse i Regionen, ville kunne fastholde de studerende, når de er færdiguddannede.

- Vi har været i dialog med RUC om en lægeuddannelse, men det har lange udsigter. Det kræver en stor opgradering af forskningssamarbejdet mellem RUC og sygehusene i landsdelen. De har gjort det med stor succes i Aalborg, så jeg tror også på, at det ville være muligt her. Hvis det bliver en realitet, vil vi stå klar med første læger om 15 år, og det kan borgerne ikke vente på, siger han.

quote De har gjort det med stor succes i Aalborg, så jeg tror også på, at det ville være muligt her.

Jens Stenbæk (V), regionrådsformand, Region Sjælland

Mens en lægeuddannelse i regionen altså har lange udsigter, så afventer Regionsrådsformanden en anbefaling fra sine medarbejde, der giver deres bud på, hvad der kan gøres. Den kommer på mandag.

- Jeg ser frem til at se, hvad vores udvalg med tillidsfolk og øverste ledelse anbefaler af rekrutteringsinitiativer. Jeg håber på, at vi får en masse bud på nogle initiativer, vi kan sætte i søen, siger Jens Stenbæk

 


Nyhedsoverblik