Region Sjælland om dårlig dækning: Vi kommer fra et historisk lavt udgangspunkt

Det halter fortsat med at få ordentlige bredbåndsforbindelser i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Region Sjælland halter stadig bagud med bredbåndsdækningen. Det viser den seneste undersøgelse fra Energiministeriet.

- Vi kommer fra et historisk lavt udgangspunkt og kommer dermed på baghjul, siger formanden for Region Sjælland, Jens Stenbæk (V), til TV ØST.

På landsplan har 88 procent af danskerne hurtige bredbåndsforbindelser. Det vil sige med en downloadhastighed på 100 mega-bit i sekundet og uploadhastighed på 30 megabit i sekundet.

Bedst er forbindelsen i Region Syd hvor 92 procent har adgang til bredbånd. Og selvom det er gået frem over de seneste år. Så ligger Region Sjælland fortsat i bund, hvor kun 77 procent af husstandene har hurtigt bredbånd.

Bredbånd internet netværk
Læs også
Sjællændere halter fortsat efter med bredbåndsdækning
Bredbånd internet netværk
Læs også
Sjællændere halter fortsat efter med bredbåndsdækning

- Hvad der ligger til grunde for, at man ligger så langt fremme i Region Syd, det kan jeg ikke i detaljer. Men vi har handlet på det tidligere i forhold til at etablere et rigtig godt samarbejde mellem kommuner og bredbåndsbranche, sådan at vi kan få løftet niveauet af dækningsgraden i vores region op på niveau med andre de regioner, siger Jens Stenbæk.

- Og jeg kan se, at vi allerede er godt på vej, tilføjer han.

Landsbyer går sammen for bedre bredbåndsforbindelse

Flere steder i regionen er landsbyer nødt til at gå sammen i klynger for at sikre en bedre bredbåndsforbindelse, fordi udbredelsen af bredbånd sker på kommerciel vis, og de tyndtbefolkede områder er mindre attraktive for virksomhederne.

- Bredbåndspuljen, hvor man kan søge støtte til etablering af bedre bredbåndsforbindelser, er god løsning, det løser bare ikke problemet. Hvis vi tager eksemplet med Region Sjælland, så var der 100.000 adresser med dårlig forbindelse, og bredbåndspuljen gav kun tilskud til 15.000, så der er stadig mange, der har dårlig forbindelse. Der skal andre ting til, og derfor går vi og venter på det teleforlig, som staten skal komme med, siger Jens Stenbæk.

quote Der er stadig mange, der har dårlig forbindelse. Der skal andre ting til, og derfor går vi og venter på det teleforlig, som staten skal komme med

Jens Stenbæk (V), formand for Region Sjælland

Men du repræsenterer jo også den kommercielle del, hvor du sidder som bestyrelsesformand i Seas Nve, der investerer massivt i bredbåndsforbindelser. Burde I ikke tage et større ansvar og investere noget mere?

- Altså, vi investerer knap en halv milliard om året, så der sker en kraftig udrulning, og det er også årsagen til, at man ser en kraftig vækst i forhold til udviklingsgraden i de andre regioner. Men vi har brug for noget større forudsigelighed fra statens side. Vi forventer, at vi lige om lidt skal arbejde med åbne net, hvor alle skal kunne komme ind og bruge de fibernet, som bliver lagt ned i vores geografi. Og der kræver det, at vi kender de rammer i forhold til indtjening, så vi kan lave yderligere investeringer, svarer Jens Stenbæk.

Der er stadig mulighed for at søge om støtte i Regeringens bredbåndspulje. Fristen for at annoncere et bredbåndsprojekt er den 24. august.


Nyhedsoverblik