Regeringen vil have flere offentlige opgaver i udbud

Regeringen vil sætte mål for at få flere offentlige opgaver i udbud. Men Kommunernes Landsforening er imod forslaget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skal det være kommunens folk eller private aktører, som skal lappe hullerne i vejen eller hente skrald hos borgerne?

Som en del af de nuværende økonomiforhandlinger vil regeringen kræve, at kommunerne skal gå fra at sende 27,1 procent af de kommunale opgaver i udbud til at sende 35 procent i udbud i 2025.

Det skriver Børsen.

quote Vi ønsker at få sendt flere opgaver i udbud, så vi får flere idéer i spil og får testet prisen på de opgaver, man nu engang skal lave

Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), økonomi- og indenrigsminister

- Vi ønsker at få sendt flere opgaver i udbud, så vi får flere idéer i spil og får testet prisen på de opgaver, man nu engang skal lave, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) til avisen.

Sammen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) står han bag udspillet, og erhvervsministeren er sikker på, at udspillet vil have en effekt.

- Det er vigtigt for mig at få måltallene tilbage, for da jeg sidst sad i regering og lagde arm med kommunerne, kunne jeg se, at det virkede, siger Brian Mikkelsen til Børsen. 

Læs også
Stort prestigebyggeri skal skabe lokalt jobboom
Læs også
Stort prestigebyggeri skal skabe lokalt jobboom

Fra 2007 til 2012 var målet, at andelen af opgaver, der skulle i udbud, kom op på 31,5 procent. I den periode steg andelen fra 22,7 til 25,4 procent.

KL: Tallet flytter ikke noget i sig selv

Hos Kommunernes Landsforening er næstformand Martin Damm (V) uenig med økonomi- og indenrigsministeren og erhvervsministeren.

quote tallet i sig selv flytter altså ikke noget

Martin Damm (V), næstformand I Kommunernes Landsforening

Næstformanden mener nemlig ikke, at måltallene er afgørende. Han fremhæver, at da SRSF-regeringen fjernede måltallene i 2001, fortsatte andelen af konkurrenceudsatte opgaver med at stige.

- Der er nogle politikere, der har en drøm om, at hvis der står et eller andet tal, så har de udrettet noget. Men tallet i sig selv flytter altså ikke noget, det gør derimod alt det, der kan gøre det lettere for os at udbyde opgaver, siger Martin Damm til avisen.

I regeringens udspil lægges der ifølge avisen ikke op til, at kommunerne bliver straffet, hvis de ikke når målsætningen.


Nyhedsoverblik