Nyt udspil: Regeringen vil bringe politiet tættere på borgerne

Justitsministeren præsenterede mandag et nyt politiudspil, der skal tilføre ekstra betjente dedikeret til lokalområderne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Politiet skal tættere på borgerne både lokalt og digitalt.

Det er hovedformålet bag politiudspillet med titlen Nærhed og tryghed, som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) mandag formiddag præsenterede på Midt- og Vestjyllands Politis lokalstation i Viborg.

Udspillet indeholder 14 initiativer, der skal sikre et stærkere og mere synligt lokalpoliti.

quote Det er vigtigt for mig, at politiet er til stede i de egne af landet, hvor der er langt mellem husene

Søren Pape Poulsen (K), justitsminister

- Myndighederne er kommet for langt væk fra borgerne de seneste år. Det gælder også vores politi. Den udvikling skal vi have vendt, for vores politi skal være til stede i hele landet. Vi styrker det lokale politi markant med 150 betjente og sikrer, at alle politikredse får en mobil politistation, så politiet kan skabe tryghed og synlighed i alle egne af Danmark, udtaler Søren Pape Poulsen i en pressemeddelelse.

- Det er vigtigt for mig, at politiet er til stede i de egne af landet, hvor der er langt mellem husene, og at politiet kommer til borgerne – ikke omvendt. Alle danskere har krav på et nærværende politi, der skaber tryghed, tilføjer han.

Bestil en betjent online

Det nære og lokale politiarbejde skal sikre, at politiet er synligt og tilgængeligt i hele Danmark, og at betjentene arbejder der, hvor borgerne er.

Derfor skal alle landets politikredse i udspillet fra justitsministeren anskaffe sig en mobilpolitistation, der kan komme ud i alle de mindre bysamfund, hvor der ikke er en fast politistation.

De 14 initiativer er

Det nære og lokale politi

1. Styrkelse af det lokale politiarbejde
2. Flere mobile politistationer
3. Tryghedsopfølgning
4. Bestil en betjent
5. Målrettet tryghedspatruljering
6. Styrket fokus på responstider
7. Mere service og betjening i politiuddannelsen
8. Evaluering af erfaringerne med kredsråd

Den gode kontakt

9. Borgerrådgivere
10. Bedre hjælp til ofre
11. Bedre service på 1-1-2 og 1-1-4
12. Bedre online service og tilgængelighed
13. Fokus på korrekt registrering af borgernes henvendelser
14. Løbende og systematisk opfølgning på klager


Kilde: Justitsministeriet

Lokalbetjentene skal samtidig arbejde med systematisk tryghedsopfølgning over for borgere, der har følt sig utrygge. Det betyder, at betjentene i fremtiden vil køre ud eller ringe til borgerne, hvis der er behov for en opfølgende kontakt.

Det bliver samtidig muligt at bestille en betjent, hvis man for eksempel gerne vil høre mere om, hvordan man sikrer sig mod indbrud, eller tale med en betjent om tryg adfærd på internettet.

Grænsekontrol har stjålet fokus

Det er områder som terrorbevogtning og grænsekontrol, der ifølge Søren Pape Poulsen de seneste år har påvirket politiets tryghedsskabende og borgernære arbejde.

Det har haft konsekvenser for borgernes oplevelse af politiet som en nærværende og serviceorienteret myndighed, mener justitsministeren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har allerede indført en mobil politistation, der ruller rundt i politikredsen. Her besøger de Stensved.
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har allerede indført en mobil politistation, der ruller rundt i politikredsen. Her besøger de Stensved. Foto: Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Håbet med udspillet er at styrke det lokale politiarbejde markant og sikrer, at alle politikredse fremover får dedikerede lokalbetjente, der skal være synlige i lokalsamfundene.

Derfor vil justitsministeren tilføre 150 politibetjente til de 250 betjente, der allerede i dag arbejder med det lokale politiarbejde, så borgerne i højere grad oplever, at politiet er tæt på.

Bedre service til borgere

Den gode service over for borgerne kommer desuden i fokus i udspillet fra Søren Pape Poulsen. Det gælder især i forhold til ofre for forbrydelser, der skal have en bedre hjælp fra politiet.

quote Det er for lidt, for sent og for uambitiøst i forhold til at skabe tryghed i hele landet

Astrid Krag (S), valgt i Sjællands Storkreds

For eksempel får politikredsene en borgerrådgiver, så borgerne får en enkel indgang til politiet, der kan besvare spørgsmål, forklare næste skridt i sagen og oplyse om støttemuligheder. 

Der skal være en bedre service på 1-1-2 og 1-1-4. Politiet får professionelle samtaleinstruktører, så medarbejderne får større mulighed for at hjælpe i samtalen og sikre, at borgeren føler sig hørt og godt behandlet.

- Når man har brug for politiet, skal man mødes af et serviceorienteret og tilgængeligt politi, som tager ens henvendelse alvorligt. Med udspillet sætter vi borgerne i centrum. Det skal være tydeligt, at det nære politiarbejde og den lokale tilstedeværelse er en selvstændig kerneopgave for politiet, udtaler Søren Pape Poulsen. 

071108au_politiskjorte.jpg
Læs også
Justitsminister drømmer om at indføre den moderne landbetjent
071108au_politiskjorte.jpg
Læs også
Justitsminister drømmer om at indføre den moderne landbetjent

Den teknologiske understøttelse af politiets arbejde skal desuden have et markant løft. Mobilopkald til alarmcentralen bliver i den nærmeste fremtid automatisk lokaliseret, så man ikke længere behøver at oplyse den eksakte adresse, når man har behov for hjælp.

S: For sent og for uambitiøst

Hos Socialdemokratiet kalder man udspillet fra Søren Pape Poulsen for uambitiøst i forhold til at skabe tryghed ude i landets politikredse.

quote Når man har brug for politiet, skal man mødes af et serviceorienteret og tilgængeligt politi, som tager ens henvendelse alvorligt

Søren Pape Poulsen (K), justitsminister

- Det er fint, at regeringen nu omsider har erkendt, at Løkkes (statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) red.) tidligere reformer har betydet for meget centralisering og skabt utryghed rundt om i landet. Men forslagene er ikke nok til at rette op på fortidens synder, udtaler Astrid Krag (S), valgt i Sjællands Storkreds, til TV ØST.

Derfor foreslår Socialdemokratiet, at der etableres 20 nærpolitistationer i hele landet.

cnpakcxw8aawgmx.jpg
Læs også
Politidirektører roser ministers udspil - nu skal der betjente ud til borgerne
cnpakcxw8aawgmx.jpg
Læs også
Politidirektører roser ministers udspil - nu skal der betjente ud til borgerne

- Regeringens forslag løser ikke problemet med, at der er blevet alt for langt til politistationen. Derfor foreslår Socialdemokratiet 20 nærpolitistationer fordelt rundt om i landet, siger Astrid Krag og tilføjer:

- Der er nogle fine idéer og spændende med lokale forsøg på Sjælland. Men det ændrer ikke ved at det er for lidt, for sent og for uambitiøst i forhold til at skabe tryghed i hele landet.


Nyhedsoverblik