Regeringen vedtager ghettoplan: Antallet af almene boliger skal nedbringes

Regeringen har indgået en bred aftale om en lang række initiativer, der skal gøre op med ghetoområder. I vores område bliver tre steder berørt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Højst 40 procent af boligerne må være almene familieboliger i områder, der har været på ghettolisten i fire år.

Det er et af initiativerne, som regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti netop er blevet enige om, og som skal være med til at komme ghettoerne i Danmark til livs.

I vores område vil tre ghettoområder blive berørt af planen. Det drejer sig om området Agervang i Holbæk, Ringparken i Slagelse og Motalavej i Korsør.

Skal vende udviklingen

Regeringen og aftalepartierne ønsker at ændre i beboersammensætningen.

udklip.jpg
Læs også
Forhandlinger om ghettoplan går ind i sin afsluttende fase
udklip.jpg
Læs også
Forhandlinger om ghettoplan går ind i sin afsluttende fase

- Jeg er glad for, at vi med dagens aftale får en række nye og effektive redskaber til at ændre bolig- og beboersammensætningen, så vi kan få vendt udviklingen i ghettoområderne, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i en pressemeddelelse. 

Det betyder, at boligselskaberne, der står for ghettoområderne, får seks måneder til at komme op med en udviklingsplan for, hvordan man kan opfylde ghettoplanen i hvert boligområde.

Fleksibel udlejning bliver obligatorisk

Ghettoplanen indeholder desuden muligheder for at opsige og genhuse lejere i forbindelse med salg i udsatte boligområder.

Det bliver obligatorisk for boligselskaberne at bruge såkaldt "fleksibel udlejning", som betyder, at personer med job og uddannelse har fortrinsret.

Lindholm i Nykøbing er også på den såkaldte ghettoliste, men området bliver ikke ramt, fordi den vedtagede plan foreløbig kun gælder områder, der har været på ghettolisten i fire år.

Regeringen og aftalepartierne besluttede tirsdag finansieringen af ghettoplanen. Med aftalen bliver der målrettet 10 mia. kr. til udsatte boligområder i 2019 - 2026.

Punkter fra aftalen:

  • Boligselskaber får muligheder for at gennemtvinge indsatser, der kan bekæmpe parallelsamfund. Kommuner får tydeligere muligheder for at føre tilsyn med, at helhedsplaner realiseres.
  • Der indføres en hjemmel i lovgivningen til at opsige og genhuse lejere i forbindelse med salg af almene boliger i udsatte boligområder. 
  • Der indføres obligatorisk brug af fleksibel udlejning i de udsatte boligområder, dvs. udlejning efter særlige kriterier, som f.eks. giver fortrinsret til boligsøgende i job. 
  • Kommunerne skal ikke kunne anvise familier på en række overførselsindkomster til udsatte boligområder.
  • Det skal være lettere at forhindre, at kriminelle flytter ind i de udsatte boligområder. 
  • Boligministeren kan med opbakning fra aftaleparterne, som udgør et flertal i Folketinget, beslutte en afvikling af et eller flere af de hårde ghettoområder, som har optrådt på ghettolisten i de seneste fire år. Afviklingen kan ske ved påbud eller ved statslig overtagelse. 
 Kilde: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

Nyhedsoverblik