Regeringen lover ro om kommuners sygehusudgifter

Mange kommuner har haft svært ved at se, hvad de skal betale for borgeres behandling på hospitaler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringen har besluttet at fastfryse den kommunale medfinansiering af sygehusudgifter i 2019. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Det sker, efter at flere kommuner har haft svært ved at lægge budgetter, fordi de ikke kan se, hvad de betaler for.

- Når nogle kommuner oplever så store problemer, er vi selvfølgelig nødt til at tage det alvorligt, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i pressemeddelelsen.

quote Det er selvsagt frustrerende for kommunerne, hvis de ikke kan gennemskue regningerne fra ministeriet og regionerne

Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister

- Det er selvsagt frustrerende for kommunerne, hvis de ikke kan gennemskue regningerne fra ministeriet og regionerne, udtaler hun.

Regningerne er svære at gennemskue

Siden kommunalreformen i 2007 har kommunerne skullet betale en del af deres borgeres behandling på sygehuse. Meningen er, at det skal styrke kommunernes tilskyndelse til at forebygge sygdomme.

Men flere kommuner har påpeget, at regningerne har været svære at gennemskue. Derfor har kommunerne været nødt til at gennemføre pludselige besparelser, når de uventede regninger dumpede ind.

Regeringen fremlægger sundhedsreform
Læs også
Professor: Finansiering af sundhedsudspil er et mysterium
Regeringen fremlægger sundhedsreform
Læs også
Professor: Finansiering af sundhedsudspil er et mysterium

Formanden for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard (S), er tilfreds med, at der kommer ro om udgifterne i 2019. Men udfordringen er at finde en permanent model, der virker, påpeger han.

- Det kan ikke være rigtigt, at kommunerne bliver tvunget til at gennemføre besparelser på velfærden, fordi nogle udgifter af uforklarlige årsager stiger, siger han i en pressemeddelelse.

- Konsekvenserne har direkte indflydelse på den velfærd, vi kan levere.

quote Konsekvenserne har direkte indflydelse på den velfærd, vi kan levere

Jacob Bundsgaard (S), formand for Kommunernes Landsforening

Regeringen sætter gang i analyse

Det er særligt i 2018, at kommunerne har oplevet uigennemskuelige regninger og uforklarlige efterreguleringer, oplyser KL.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser, at nylige ændringer af modellen for kommunal medfinansiering kan have gjort det mere uigennemskueligt. Blandt andet ordningen blevet målrettet mod ældre og småbørn.

Regeringen har sat gang i en analyse af problemerne. Den ventes færdig i løbet af 2019.


Nyhedsoverblik