Regeringen klar med penge til kommunerne: - Jeg synes kun, det er rimeligt

Regeringen vil yde økonomisk kompensation til de kommuner, der har lidt tab på udligningsreformen, lyder det i nyt forslag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

85 kommuner skal til sammen have tilført 1,4 milliarder kroner, fordi de blev forbigået i den store udligningsreform. Heriblandt samtlige kommuner i vores region.

Det lægger økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), op til i nyt forslag.

quote Det viser bare, hvor sårbar hele den her udligningsmodel er

Holger Schou Rasmussen, borgmester i Lollands Kommune

Årsagen til udligningen er, at man nu kan beregne udgifterne til ældre og voksne med handicap mere præcist med en ny regnemetode. 

- Udligningen er med opdateringen blevet mere retvisende. Men regeringen vil gerne anerkende, at nogle kommuner med mange 65-84 årige kan have behov for en håndsrækning i en overgangsperiode. Nu får de mulighed for at tilpasse sig til de nye vilkår. Ordningen bliver parallel med den besluttede overgangsordning for nye data for udlændinges medbragte uddannelsesniveau, udtaler økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en pressemeddelelse.

For Region Sjælland betyder det, at alle kommuner kan se frem til en økonomisk håndsrækning, hvis forslaget bliver vedtaget.

På kortet herunder man du se, hvor mange penge din kommune skal tilføres ifølge regeringens forslag.

Artiklen fortsætter under grafikken ...

På sin plads at tilføre penge til ramte kommuner

Lolland Kommune er en af de kommuner, der kan se frem til den største håndsrækning.

Ifølge Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lollands Kommune, er det kun retfærdigt, at regeringen råder bod på de beregninger, som har kostet dem penge.

- Jeg synes kun, det er rimeligt, at regeringen agerer, som de gør, og at vi nu får en økonomisk kompensation over de næste to år, indtil der kommer en ny udligningsmodel, siger borgmesteren til TV ØST.

Tidligere på året var der de lollandske politikere klar med et sagsanlæg mod staten på grund af en regnefejl i udligningen, der havde ifølge kommunen havde kostet dem 137 millioner kroner i manglende støtte. Her var det beregningerne for udlændinge i uddannelse, der havde fejlet.

Holger Schou Rasmussen
Læs også
Lollands borgmester: Fejl har kostet os 111 millioner kroner
Holger Schou Rasmussen
Læs også
Lollands borgmester: Fejl har kostet os 111 millioner kroner

De to sager, hvor Lolland Kommune har følt sig snydt af regeringens regnemetoder, får Holger Schou til at tvivle på den udligningsmodel, som staten bruger.

- Det viser bare, hvor sårbar hele den her udligningsmodel er, og at det er behov for, at der bliver lavet en ny udligning, siger han.

Og selvom han finder det rimeligt, at regeringen sætter økonomisk plaster på såret med de 26,1 millioner kroner henover de næste to år, så er han bekymret for, hvad der kommer til at ske, når udligningsmodellen udløber.

- Det er utrolig svært at lægge budgetter, specielt i en kommune som Lolland Kommune, som er utrolig presset på den økonomiske del og omkring vores demografi. Jeg synes, det er en svær øvelse, og der er i høj grad brug for, at der bliver lavet en helt ny udligning fra bunden af, og det vil jeg opfordre en kommende regering at tage fat, fortæller Holger Schou Rasmussen.


Nyhedsoverblik