Regeringen indgår bred aftale om at skrotte PSO

Det koster omkring tre milliarder kroner at afskaffe den omstridte energiafgift PSO. Aftalen kan gavne virksomhederne i vores område.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringen har indgået en aftale om at afskaffe PSO-afgiften med resten af blå blok samt Socialdemokratiet, De Radikale og SF.

De Radikale og SF får indfriet deres krav om en grøn pulje på 375 millioner kroner som del af den samlede aftale om PSO, erfarer Ritzau.

De vil blive delt ud over en årrække fra 2017-2020.

Det koster omkring tre milliarder kroner om året at afskaffe PSO-afgiften, som skal være ændret inden nytår, minder finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) om.

quote Vi har fundet en afbalanceret løsning om afskaffelsen af PSO og en finansiering af aftalen, som indebærer en mosaik af finansieringselementer

Claus Hjort Frederiksen (V), finansminister

- Vi har fået en aftale om PSO'en. Vi er kommet i en tvangssituation, idet vi har et energiforlig, og finansieringsdelen af den er blevet underkendt. Vi står med et forlig, hvor der ingen finansiering er.

700 millioner kroner om året

- Vi har fundet en afbalanceret løsning om afskaffelsen af PSO og en finansiering af aftalen, som indebærer en mosaik af finansieringselementer, siger Claus Hjort.

Ifølge flere mediers oplysninger er parterne enige om at hæve bundskatten med 0,09 procentpoint.

Det vil give omkring 700 millioner kroner om året til finansiering.

Derudover vil den grønne check blive reduceret, hvilket vil indkassere yderligere omkring 700 millioner kroner årligt.

Der er dog undtagelser, for pensionister og førtidspensionister står til at blive fritaget fra reduktionen i den grønne check.

Den grønne check

Den grønne check blev oprindeligt indført for at hjælpe familier med de laveste indkomster til at håndtere en højere elregning.

EU-Kommissionen har således underkendt afgiften i sin nuværende form, fordi alle virksomheder skal betale den, mens kun de danske får gavn af støtten.

Regeringen besluttede i maj helt at sløjfe afgiften, og derfor skal pengene til at finansiere den grønne omstilling findes andre steder.

PSO opkræves som en afgift på forbrugernes elregning, og pengene går til at betale for omstillingen til vedvarende energi.

PSO

  • PSO opkræves som en afgift på forbrugernes elregning og står for Public Service Obligation - eller på dansk offentlig serviceforpligtelse.
     
  • Pengene finansierer grønne initiativer som vindkraft og solceller, og afgiften prissættes fire gange om året af Energinet.dk.
     
  • Afgiften er skruet sådan sammen, at hvis elprisen falder to øre, stiger PSO'en med én øre. Og stiger elprisen, falder PSO-bidraget.
     
  • Ifølge EU-Kommissionen er PSO-afgiften traktatstridig, fordi den også bliver pålagt udenlandske selskaber, som ikke nyder godt af støtten til grøn omstilling.
Kilde: Energinet.dk

 


Nyhedsoverblik