Psykolog: Sikret afdeling ikke oplagt løsning

Jonas-sagen: Frygten for flere flugtforsøg er ikke nok til at placere Jonas Jørgensen på en sikret afdeling. Det mener psykolog.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Man kan ikke sætte folk på en sikret afdeling bare for at forhindre, at de stikker af. Det fortæller psykolog Leif Grieffelde fra PsykologCompagniet, der har stor erfaring i arbejdet med udviklingshæmmede.

Tidligere har vi fortalt om 17-årige Jonas Jørgensen, der er mentalt retarderet. I tirsdags var han involveret i en biljagt i myldretiden i Holbæk og blev senere hen anholdt af politiet.

I forbindelse med episoden stod faren frem og fortalte, han gerne vil have sin søn på en sikret institution, da sønnen ofte stikker af og begår ny kriminalitet. Det har Faxe Kommune indtil videre afvist.

Sikret institution ikke oplagt

Leif Grieffelde ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men kan generelt sige:

-  Der skal være et formål med at anbringe en person på en sikret afdeling: Enten skal vedkommende være til fare for sig selv eller andre. Eller også skal den unge via retten blive anbragt i varetægt. Anbringelsen skal dog ikke ske, kun for at sikre, den unge ikke stikker af. Det skal være for at få viden og dermed medvirke til lave om på hans mønstre, og finde ud af hvad der ellers skal til, for håndtere den unge, siger Leif Grieffelde.

På grund af Jonas Jørgensens mentale retardering fungerer han som en otte-årig og kan derfor ikke overskue konsekvenserne af sine handlinger. Derudover kæmper han med epilepsi og adfærds- og følelsesmæssige forstyrrelser. Det kan være med til forklare nogle af de ting Jonas Jørgensen gør.

- Den unge i omtaler har en sårbar profil med en formentlig medfødt nedsat begavelse og har haft opvækst i følelsesmæssige belastede omgivelser. Derfor har han har brug for struktur, forudsigelighed og tryghed. Udfordringen er så, at få den unge i nogle rammer, der er passer til hans behov, siger Leif Grieffelde.

Kommunen har ansvaret

Jonas Jørgensen er flere gange stukket af fra sit bosted Uranus i Tappernøje. I tirsdags stjal han en bil og var involveret i en biljagt, og i dag var den så gal igen. Han stak af fra Uranus i morges og er endnu ikke vendt i tilbage igen.

- Det man kan konstatere ud fra hans problemskabende adfærd er, at der er noget, der mangler udover en given struktur, nemlig forhold, som er meningsskabende for den unge selv.  Det er tydeligt, når den unge gør de her ting.  Hvad der udløser det, kan være ham selv, venner, institutionen eller noget helt andet, siger Leif Grieffelde.

Det er dog ikke en let beslutning, om en person skal på en sikret afdeling eller ej. Det er et skøn kommunen skal lave, fortæller Leif Grieffelde. I dette tilfælde er alt dog ikke, som det burde være.

- Der er noget i den unges omgivelser eller hos den unge selv, der ikke fungerer helt optimalt. Det kan vi jo se fra den unges adfærd, når han stikker af. Det er institutionen, der skal forstå og håndtere den unge, men det er kommunes ansvar, at den unge er anbragt på den rigtige døgninstitution, som passer til hans profil, og de forudsætnigner han har, fortæller Leif Grieffelde.

Vi talt med Faxe Kommune, men de ønsker ikke at udtale sig i sagen.


Nyhedsoverblik