Psykolog: Dårlig opførsel mod skolepatruljer overrasker ikke

Hver tredje skolepatruljeelev har været udsat for sure og ubehøvlede bilister. Det undrer ikke socialpsykolog Torben Bechmann Jensen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sure og travle forældre er ofte dem, der lader deres egne frustrationer i trafikken gå ud over elever i skolepatruljer.

Rådet for Sikker Trafik har lavet en undersøgelse, som viser, at hver tredje skolepatruljeelev har været udsat for tilråb eller en langefinger ud af vinduet. I Region Sjælland svarer 12 procent af de adspurgte, at de har haft sådanne oplevelser.  

Ifølge socialpsykolog Torben Bechmann Jensen er det en udbredt adfærd, som ofte er rettet mod myndighedspersoner såsom parkeringsvagter, og derfor kommer det ikke bag på ham, at det også går udover skolepatruljer.

Skolepatrulje
Læs også
Bilister råber af skolepatruljer og giver dem fingeren
Skolepatrulje
Læs også
Bilister råber af skolepatruljer og giver dem fingeren

- Man ser det mange steder, og i trafikken gælder det ofte myndighedspersoner. Det undrer mig ikke, at det også er skolepatruljer, siger Torben Bechman Jensen til TV ØST. 

- Jeg tror slet ikke forældrene ænser, at det kun er børn, de lader det gå ud over. Det kunne være hvem som helst for dem. Desværre, siger han. 

Empatien bliver ringere og ringere

I undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik er der blandt andet en elev, der har svaret, at en bilist ”kørte over vejen, som om vi gjorde tegn til, at han skulle stoppe”.

- Der kom en bil med høj fart, som bremsede hårdt op lige foran mig. Bilisten råber, at jeg skal flytte mig og giver mig fingeren, er der en anden, der skriver. 

quote Empatien bliver ringere og ringere. Man vænner sig til at være ureflekteret. Vi må som samfund snart indse, at det ikke går og skal skrue tempoet ned

Torben Bechmann Jensen, Socialpsykolog

Den manglende refleksion over handlinger som at opføre sig groft overfor uskyldige skolepatruljer er et udtryk for en vane, som vil blive ved med at vokse sig større, hvis ikke man skruer ned for tempoet, mener socialpsykologen.

- Empatien bliver ringere og ringere. Man vænner sig til at være ureflekteret. Vi må som samfund snart indse, at det ikke går og skal skrue tempoet ned, siger Torben Bechmann Jensen.

UNDERSØGELSEN

Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring har i 2017 gennemført en undersøgelse blandt 987 elever, der er med i en skolepatrulje.

Eleverne er blevet spurgt: ”Har du oplevet en ubehagelig situation, da du var skolepatrulje (f.eks. at en råbte ad dig eller ”gav dig fingeren” – sæt gerne flere kryds)?”. Herunder kan man se svarene:
  • Nej: 56 %
  • Ja, med en bilist: 21 %
  • Ja, med en cyklist: 10 %
  • Ja, med en fodgænger: 7 %
  • Ja, med en anden trafikant: 3 %
  • Ved ikke/husker ikke: 12 %

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Nyhedsoverblik