Beboere voldtaget på bosteder

Politinotater afslører flere voldtægter af psykisk syge på blandt andet botilbudet Saxenhøj i Sakskøbing.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der har angiveligt fundet flere voldtægter af beboere sted på tre af de kommunale botilbud, hvor der tidligere har været drab på medarbejdere.

På Lindegården har personalet siden 2014 anmeldt mindst seks voldtægter af psykisk syge mænd og kvinder begået af andre beboere. På Ringbo er der registreret otte siden 2009, og på Saxenhøj er der registreret to anmeldte voldtægter siden 2014. Det viser politinotater, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.

De mange overgreb ryster Knud Kristensen fra SIND, der er talerør for de sindslidende og deres pårørende.

- Voldtægterne er jo grove krænkelser af et menneske, og de sker på bosteder, som kommunen har anbragt dem på. Jeg mener, det her er krænkende i en grad, så det nærmer sig det, som Europarådets Anti Torturkomite kalder umenneskelig behandling, siger han.

Toppen af isbjerget

SIND-formanden er overbevist om, at de i alt 16 overgreb kun er toppen af isbjerget:

-Der er med garanti et stort mørketal her, for der er en del episoder på bostederne, som ganske enkelt ikke anmeldes til politiet, siger Knud Kristensen.

Mistanken om, at der i virkeligheden er tale om langt flere seksuelle overgreb, understøttes af nuværende og tidligere medarbejdere på Lindegården og Ringbo, der ønsker at være anonyme. De fortæller, at enkelte beboere over længere perioder er blevet misbrugt, men alle overgrebene er ikke politianmeldt.

At nogle beboere er blevet udsat for flere voldtægter bekræftes af et notat fra Midt- og Vestsjællands Politi fra Lindegården den 13. oktober 2015, hvor der står:

-Forurettede er for anden gang tvunget til at modtage analsex af sigtede, ligesom han blev tvunget til at give sigtede oralsex under trusler om, at det ville blive værst for forurettede, hvis forurettede gjorde modstand.

Kommune kender til problemet

Sexovergrebene er kendt af Københavns Kommune, der driver Lindegården og Ringbo.

- Kendte du godt til voldtægterne på bostederne?

- At der var overgreb og vold på bostederne, kender jeg godt til, bekræfter socialborgmester Jesper Christensen fra Københavns Kommune.

Også på Saxenhøj er det kendt, at der har været overgreb. Udnyttelsen er dog svært at forhindre, forklarer Erik Søndergård, der er leder på stedet.

- Det er et svært at beskytte kvinder, især misbrugende kvinder, i forsorgsmiljøerne. Hvis vi ser optræk til uhellige alliancer mellem mænd og kvinder, så kan vi eventuelt finde et andet botilbud til en af dem, men det er umuligt at beskytte dem 100 procent, siger han.

Ud over voldtægtsanmeldelser fra personalet har beboerne også anmeldt flere voldtægter. Derudover er der flere eksempler på sexchikane af beboere og kvindelige ansatte på bostederne.

Fagbladet FOA ville gerne have talt med socialminister Karen Ellemann (V) om sagen. Trods flere henvendelse har ministeren dog ikke svaret tilbage.

/ritzau


Nyhedsoverblik