Projekt vil have fars snak til at fremme børns sprog

I Dianalund har man samlet syv børn og deres fædre for at få dem til at tale bedre sammen, så det kan styrke børnenes sprog. Foto: Ida Kristensen - TV ØST

I Dianalund har to ledere samlet syv børn og deres fædre i et projekt for at lave aktiviteter sammen og samtidig stimulere børnenes sprog på en sjov måde.

Hvordan får man fædrene til at deltage mere, når deres barn har udfordringer med sproget?

Det har lederne fra børnehaverne Ventemøllegården og Troldehuset i Dianalund muligvis svaret på. 

I projektet 'Far Snakker' laver de aktiviteter for syv børn og deres fædre, hvor fædrene får redskaber til at tale mere med deres børn.

Og det er helt bevidst, at mødrene ikke er en del af projektet. Det forklarer initiativtagerne Maiken Willer Christensen, som er pædagogisk leder i Børnehuset Troldehaven.

- Nogle gange kommer vores køn til at tage over på nogle ting og får ikke givet plads til mændene, siger hun.

Vil fremme børnenes sprog på en sjov måde

Lederne vil gerne inspirere fædrene til at lave en sjov form for sprogstimulering.

Derfor har de for eksempel lavet et løb, hvor børn og fædre skal løse nogle poster sammen. Her lægger posterne op til, at far og barnet taler om, hvad de ser, hører, føler og oplever.

-  Meningen er, at vi rigtig gerne vil give fædre inspiration til, hvordan de kan være samme med deres børn, samtidig med at de giver sprogstimulering. Uden at det forgår som sådan noget sprogstimulering, hvor "Nu skal du sige æble, når jeg siger æble", siger Maiken Willer Christensen.  

Har gjort cykler forårsklare

Det er tredje gang fædrene mødes. Tidligere har de været i værkstedet og gjort ungernes cykler forårsklare og snakket om de ting, de gjorde.

De har også været i køkkenet for at lave mad sammen og udvide børnenes ordforråd på samme tid.

5-årige Hanne Larsen og hendes far Anders Larsen er med i projektet. Hanne Larsen har nemlig sproglige udfordringer, og hun har derfor haft glæde af den ekstra indsats.

- Meningen er jo at fremme hendes sprog, og for at vi ligesom har nogle redskaber til at bruge til hende, så hun får et bedre sprog, siger Anders Larsen.

- Det er dejligt at være med. Det har været hyggeligt. Vi er på lige fod med de andre, og vi har de samme problemer, siger han.

Har ændret fars og søns kommunikation

Jesper Madsen og sønnen Emil har også deltaget i projektet, der har kørt over tre gange.

Og Jesper Madsen kan mærke, at indsatsen har ændret på kommunikationen med sønnen derhjemme.

- Der er sket en forbdedring i, hvordan vi kommunikerer sammen. Vi prøver at sætte nogle flere ord på det vi gør i hverdagen, end vi tidligere har gjort, siger Jesper Madsen.

Sorø Kommune har støttet det lille projekt med 62.000 kroner fra en intern udviklingspulje. 

Projektet skal nu evalueres af forældre og børn i samarbejde med en sprogforsker. 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App