Det vi har sammen

Projekt bringer borgere sammen: Fortæl din livshistorie og bryd ensomheden

03:23

Når man kommer op i årene, falder vennerne langsomt fra, og det kan være svært at finde nogen snakke med i hverdagen. Men det laver to frivillige i Faxe Kommune om på. Gennem et projekt, der hedder Livsfortællinger, bringer de borgere på 70+ sammen, så de kan dele deres livshistorier til gavn og glæde for hinanden.

Gennem det frivillige projekt 'Livsfortællinger' i Faxe Kommune mødes borgere på 70+ og fortæller hinanden om deres liv. Formålet er at skabe samvær.

- Det kan jo godt være, at telefonen ikke ringer i flere dage, ik, siger Elisabeth Elligsøe på 79 år fra Faxe, der har tilmeldt sig projektet Livsfortællinger.

Livsfortællinger er et projekt på Dalgården Aktivitetscenter i Rønnede, som er startet af to frivillige borgere. Det er et tilbud for borgere på plus 70 år i Faxe Kommune, hvor formålet er at skabe samvær og afhjælpe ensomhed ved at dele sin livshistorie med hinanden.

Her har de mulighed for at udveksle erfaringer og møde nogle nye mennesker og prøve at imødekomme ensomheden

Mette Dehn, frivillig

- Det er meget svært at finde venner, når vi er oppe i pensionsalderen. Og mange af de venner, man har haft fra tidligere er enten blevet syge eller er døde. Derfor ser jeg det her som et godt formål, siger Kirsten Søndermark, som er en af de frivillige.

Mødes en gang om ugen

Udover Elisabeth Elligsøe er en mand og tre kvinder tilmeldt projektet, som har kørt siden april. Hver mandag fra klokken 12-14 over otte uger mødes pensionisterne til en snak om stort og småt fra fortiden, der kan handle om alt fra vendepunkter i livet til, hvad de fik at spise i deres barndom.

Læs også Se kortet: Her spiser de sammen imod ensomhed

Det er noget, som Elisabeth Elligsøe får meget glæde af at dele med de andre.

- Jeg er glad for at høre, at andre på omring samme alder som jeg har, også har haft samme følelse og har oplevet mange ting, siger hun.

Fremmede deler minder og erfaringer

Projektet kørte første gang i efteråret i Huset i Faxe Ladeplads, hvor de frivillige fik tilskud fra kommunen. Denne gang er det lykkedes at stable møderne på benene ved hjælp af lån af lokaler på Dalgården Aktivitetscenter og med en brugerbetaling på en 10’er per gang, som går til kaffe og kage.

Ifølge Mette Dehn, som er projektets anden frivillige, skal der ikke meget mere til for at skabe trygge og hyggelige rammer for deltagerne, som for få uger siden var fremmede for hinanden.

Læs også Ensomme unge: Nyt værested i Holbæk har stor succes

- De kan finde nogle fælles berøringsflader, selvom de ikke kender hinanden. Her har de mulighed for at udveksle erfaringer og møde nogle nye mennesker og prøve at imødekomme ensomheden - i hvert fald bare i nogle timer, fortæller Mette Dehn.

Ny omgang til efteråret

Sidste møde i anden omgang Livsfortællinger var mandag den 28. april. Elisabeth Elligsøe håber, at hun fortsat vil ses med de andre i gruppen.

- Sådan som vi taler sammen nu, så vil det jo være meget godt, afslutter Elisabeth Elligsøe.

Til efteråret regner de frivillige med at starte et nyt hold op. Man skal derfor holde øje med den lokale avis Faxe Bugten, hvis man kunne tænke sig at være med, fortæller Mette Dehn.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App