Professor om Fensmarks ønske om løsrivelse: - Det er totalt urealistisk

Der er en catalansk stemning af løsrivelse på Sydsjælland med Fensmark, der vil stå på egne ben. Men det er ifølge professor ”fuldstændig urealistisk”.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er måske ikke tale om en catalansk løsrivelse.

Men snarere en anden og mindre én af slagsen. Den foregår nemlig på Sydsjælland. Men årsagen er formentlig den samme:

Drømmen om selvbestemmelse.

For den lille by Fensmark, som har knap 5.000 borgere, vil ikke længere finde sig i, at Næstved Kommune bestemmer det hele.

quote Det er en alt for lille størrelse. Der er slet ikke den grad af professionalisme, som kommunerne råder over i dag

Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation fra Syddansk Universitet

Formanden for Fensmark Lokalråd har derfor i dag været ude og vifte med flaget, og har i medierne råbt op om selvstændighed.

Men ifølge Kurt Klaudi Klausen, der er kommunalforsker ved Syddansk Universitet, er det ”totalt urealistisk på alle parametre”.

- De ville aldrig få lov til af Indenrigsministeriet, siger han.

Et interessant eksempel

Her bliver byens størrelse nemlig en væsentlig faktor, forklarer professoren. 

- De vil aldrig blive bæredygtige til at opfylde de der urealistiske løfter til borgerne, lyder det fra Klaus Klaudi Klausen.

- De små kommuner var ikke i stand til at levere den vare forud for Strukturreformen, og det vil de heller ikke kunne være nu. Der er løbet rigtig meget vand i åen siden.

00088.jpg
Læs også
Fensmark vil skilles fra Næstved: - Vi føler ikke, vi bliver hørt
00088.jpg
Læs også
Fensmark vil skilles fra Næstved: - Vi føler ikke, vi bliver hørt

Professoren synes dog, de er et interessant eksempel, fordi de repræsenterer alt det, kritikerne af Kommunalreformen har påpeget - at der bliver længere til centerbyen, og at kommunen er blevet større og upersonlig.

- Det er rigtigt nok, at der vil blive kortere afstand til et lille lokalt rådhus, end der er til et rådhus i en stor kommune. Men fundamentalt set er det projekt, de sætter sig for her, helt urealistisk, siger Kurt Klaudi Klausen.

Løsrivelse er ikke vejen frem

Serviceniveauet for borgerne i Fensmark er blevet forringet og ældreplejen har lidt et knæk. Sådan lyder det fra blandt andet Marie-Luise Rye Nielsen, der er den nuværende formand for Fensmark Lokalråd.

quote Det er et interessant opråb. Det kunne være, at de alene af den her grund kan blive hørt

Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation fra Syddansk Universitet

Men en løsrivelse fra Næstved, er ifølge professoren ikke vejen at gå. Han påpeger, at kommunerne i dag skal kunne levere en helt anden vare, end de gamle, små kommuner kunne.

- Det er en alt for lille størrelse. Der er slet ikke den grad af professionalisme, som kommunerne råder over i dag. Der er ikke den grad af effektivitet, og de har ikke den ressourcemæssige, hverken medarbejdermæssige- eller økonomiske kompetence, der skal til for at investere i udvikling, siger Kurt Klaudi Klausen.

Et vilkår i et demokrati

Ifølge den nuværende formand og den tidligere formand for Fensmark Lokalråd, er en af de største udfordringer kommunikationen med administrationen i kommunen. For ifølge lokalrådet får de ikke altid et svar, når de henvender sig. 

loppemarkedfensmark
Læs også
Mindre by vil løsrive sig fra Næstved Kommune
loppemarkedfensmark
Læs også
Mindre by vil løsrive sig fra Næstved Kommune

Men derfor er løsrivelse ikke nødvendigivis løsningen, lyder det fra professoren fra Syddansk Universitet.

- De skal benytte sig af de lokale folkevalgte, og de skal benytte sig af de lokale medier til at råbe de folkevalgte op, hvis ikke de kan få dem i tale. Det er vilkårene i et moderne demokrati, siger Kurt Klaudi Klausen.

Ifølge professoren har de små kommuners løsrivelse generelt en dyster fremtid. Tendensen vil snarere være den modsatte, nemlig at flere kommuner sammenlægges.

- Men det er et interessant opråb. Det kunne være, at de alene af den her grund kan blive hørt.


Nyhedsoverblik