Succesfuld bryllupsarrangør truer med at stoppe - prisen for at leje kirken er steget

En lokal bryllupsplanlægger har haft stor succes med at arrangere vielser i Højerup Gamle Kirke. Men nu er hun raget uklar med bestyrelsen bag kirken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I knap tre år har Grethe Ahrensbach fra Rødvig været bryllupsplanlægger på Stevns. Og i Højerup Gamle Kirke har hun fået kærligheden til at blomstre.

Her har hun nemlig givet brudepar mulighed for at sige ja til hinanden til udsigten over verdensarven. Og især udenlandske turister har nydt godt af hendes service.

Men nu er den lokale iværksætter raget uklar med bestyrelsen bag den fredede kirke.

quote Jeg kan ikke gå ind og betale lejen og gå ned i fortjeneste, for mine reklamer og marketing koster mig 200.000 kroner om året

Grethe Ahrensbach, bryllupsplanlægger på Stevns

Leje af kirken stiger

Fra næste år skal det være dyrere at leje kirken. Det mener Selskabet Højeruplund, der har hævet prisen fra 2000 til 4000 kroner for at leje kirken i en time.

Da Grethe Ahrensbach startede sin virksomhed Magical Weddings tilbage i 2016, fik hun rabat af foreningen. 

Hun betalte kun 1000 kroner for en times brug. Den aftale udløber den 31. december i år.

Så nu hvor prisen stiger flere tusinde kroner fra næste år, overvejer hun at droppe kirken til sine vielser.

-  Jeg betalte 29.000 kroner i august og 20.000 kroner i september i leje til Højeruplund, men jeg kan ikke pålægge mine kunder at betale 4.000 kroner for 10 minutter, siger Grethe Ahrensbach.

Men kan du ikke betale lejen for dine kunder?

- Jeg er mere ildsjæl og iværksætter, så jeg går ikke op i, hvor meget jeg tjener. Men jeg kan ikke gå ind og betale lejen og gå ned i fortjeneste, for mine reklamer og marketing koster mig 200.000 kroner om året, siger hun. 

Desuden mener hun ikke, at størrelsen af lejen er rimelig, fordi det er meget arbejde forbundet med at gøre kirken klar til vielserne. 

- Bænkene er meget hurtigt tilsandede, og i efterårsmånederne er der mange blade inde i kirken. Luftfugtigheden inde i kirken gør, at edderkopper og spindelvæv stortrives. Og det er noget, jeg skal fjerne hver gang, siger hun.

Mange turister tager til kommunen for at blive gift på Stevns Klint i naturskønne omgivelser.

Bidrager til turismen på Stevns

Bryllupsarrangøren mener nu, at hun har bidraget med meget til turismen på Stevns.

- Jeg har mellem 20-30 bryllupper om måneden, og langt de fleste bestiller frisør, blomster, middage og meget andet her på Stevns, så det kommer i den grad det lokale turistliv til gode, siger hun og fortsætter:

- Sidste år regner jeg med at have bidraget med 300 overnatninger på Stevns, og de var ikke kommet, hvis ikke jeg havde mit firma, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er her i Højerup Gamle Kirke på Stevns, at Grethe Ahrensbach har arrangeret en del vielser i løbet af de sidste par år.
Det er her i Højerup Gamle Kirke på Stevns, at Grethe Ahrensbach har arrangeret en del vielser i løbet af de sidste par år. Foto: Arkivfoto

Vil ikke ødelægge forretning

Det er selskabet Højerup Lund, som forvalter den gamle kirkeruin ved Stevns Klint. Derudover forvalter de også Traktørstedet og omgivelserne.

Bestyrelsesformand Jens Carl Jørgensen forklarer, at de gav Grethe Ahrensbach rabat, så hun kunne komme godt i gang med sin forretning. Men i dag har antallet af bryllupper taget overhånd, mener han.

Samtidig er bestyrelsen nået frem til, at lejen for kirken var sat for lavt i første omgang. Derfor har de nu hævet lejen, så prisen er lige for alle.

- Det er ikke et forsøg på at ødelægge hendes forretning, men i længden kan vi jo ikke give en ”tilfældig” næringsdrivende bedre forhold end andre næringsdrivende, siger Jens Carl Jørgensen.

Kan du forstå Grethes frustrationer over at prisen stiger så meget? Hun har jo den opfattelse, at hun trækker mange turister til området.

- Det gør hun da, og netop det at hun har så rivende en forretning på at reklamere med det her fuldstændig unikke sted, som den gamle kirke i Højerup er på kanten af verdensarven. Det er jo med til at sige os, at den pris godt kan bære noget mere, end vi har tænkt i første omgang, siger han.

De forklarer, at pengene fra de stigende lejepriser skal bruges til at vedligeholde den fredede kirke.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bestyrelsesformand Jens Carl Jørgensen fra Selskabet Højeruplund mener, at det er meget rimeligt at lejen for Højerup Gamle Kirke stiger.
Bestyrelsesformand Jens Carl Jørgensen fra Selskabet Højeruplund mener, at det er meget rimeligt at lejen for Højerup Gamle Kirke stiger. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Vil lave ny bookingportal

Tidligere har Selskabet Højeruplund haft en fælles kalender med Grethe Ahrensbach. Men da samarbejdet ikke har fungeret optimalt ifølge bestyrelsesformanden, har de nu planer om at lave en ny bookingportal til kirken.

Den skal sikre, at turister altid har adgang til kirken mellem eventuelle vielser.  For det har aldrig været meningen, at kirken kun skulle bruges til bryllupper. Det understreger Jens Carl Jørgensen, der fortæller, at der blev afholdt lidt for mange bryllupper på en særlig dato i august i år.

- 18. august i år var en populær dato. 18.08.18 kan enhver brudgom huske. Der var seks bryllupper derude. Det er over, hvad vi havde tanker om, da vi startede, siger Jens Carl Jørgensen.

Derfor har foreningen sørget for med deres nye bookingportal, at der ikke kommer mere end tre bryllupper på én dag.  

quote Jeg vil være ked af, hvis hun lukker sin forretning. Hun har gjort meget godt for Stevns

Jens Carl Jørgensen, bestyrelsesformand i Selskabet Højeruplund

Har gjort meget godt for Stevns

Om Grethe Ahrensbach i fremtiden vælger den Gamle Højerup Kirke fra, er Jens Carl Jørgensen ikke så optaget af.

Men det vil være et tab for Stevns, hvis hun stopper som bryllupsplanlægger, mener han.

- Det er Grethes frie valg, om hun vil bruge vores kirke eller ej, siger han og fortsætter:

- Men jeg vil være ked af, hvis hun lukker sin forretning. Hun har gjort meget godt for Stevns. Hun har virkelig forstået at markedsføre Stevns på de moderne mediekanaler, og hun har skaffet mange overnatninger til Stevns, siger han.


Nyhedsoverblik