Praktiserende læger: Ny aftale sender et uheldigt signal

Formanden for PLO kritiserer den nye ændring, hvor man udvider muligheden for at drive regionsklinikker fra fire til seks år. Uheldigt, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et skridt den forkerte retning. 

Sådan konkluderer PLO, Praktiserende Lægers Organisation, efter regeringen og Folketingets partier torsdag er blevet enige at udvide muligheden for at drive regionsklinikker fra fire til seks år.  

- Med de ændringer, partierne har aftalt, kommer man ikke til at løse problemerne med lægedækning. Men man sender et signal om, at man vil satse på noget andet end almen praksis, som vi kender det i dag med selvstændige praktiserende læger. Det synes jeg er uheldigt, siger Christian Freitag, formand for PLO, i en pressemeddelelse.

quote Det er imidlertid et meget uheldigt signal, at man vil forlænge den fireårige periode, hvor regionerne kan drive regionsklinikker, til seks år

Christian Freitag, formand for PLO

At den nye aftale vil tilbyde flere penge til læger i yderkommunerne er dog positivt, erkender formanden. 

- Det er imidlertid et meget uheldigt signal, at man vil forlænge den fireårige periode, hvor regionerne kan drive regionsklinikker, til seks år. Allerede i dag er det et stort problem, at de midlertidige regions- og udbudsklinikker tilbyder lønninger til ansatte læger, som langt overstiger, hvad man kan tjene som almindelig praktiserende læge eller som ansat vikar hos en almindelig praktiserende læge. Denne skævvridning i løndannelsen risikerer nu at blive forstærket, siger Christian Freitag. 

Doorstep
Læs også
Læger i yderområder skal have mere i løn
Doorstep
Læs også
Læger i yderområder skal have mere i løn

Fri adgang til oprettelse af regionsklinikker

PLO henviser til, at der i den nye aftale står, at der kan ansøges om etablering af forsøg med nye organisationsformer. Forsøg, som kan skabe tilbud til borgere i områder, hvor der netop er rekrutteringsproblemer i både almen praksis og i sygehusenes akutte beredskab. 

quote Ansøgninger om noget sådant vil jeg derfor kraftigt advare sundhedsministeren imod at imødekomme

Christian Freitag, formand for PLO

Og heller ikke det, falder i god jord hos Christian Freitag.

- Det er ud fra aftaleteksten en smule uklart, hvad der præcis ligger i dette, men det ligner i mistænkelig grad, at man vil give friere adgang til at oprette regionsklinikker i tilknytning til sygehuse i lægedækningstruede områder, siger han og fortsætter:

- Det betyder, at borgerne fremover skal på sygehuset, når de har fået en almindelig virus eller skal have fornyet deres recept. Det vil være et meget stort skridt væk fra det danske familielægesystem, som vi kender det. De yngre læger ønsker heller ikke at arbejde på disse regionsklinikker, kan vi se fra en helt frisk undersøgelse. Ansøgninger om noget sådant vil jeg derfor kraftigt advare sundhedsministeren imod at imødekomme, slutter Christian Freitag

Region Sjælland skilt
Læs også
Det indeholder den nye lægeaftale
Region Sjælland skilt
Læs også
Det indeholder den nye lægeaftale
laege_sejeroe.jpg
Læs også
Formand om ny økonomisk aftale: Penge er ikke alt
laege_sejeroe.jpg
Læs også
Formand om ny økonomisk aftale: Penge er ikke alt

 


Nyhedsoverblik