Præster i voldsom debat: Skal man holde nonfirmation for børn, der ikke tror på Gud

En række præster er i oprør, efter en præst i et tv-program ikke ville fordømme børn, der bliver nonfirmeret i stedet for konfirmeret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skal en præst respektere og opmuntre børn, der ikke tror på Gud, til at droppe konfirmationen?

Diskussionen er startet, efter sognepræst Annette Berg fra Vig i TV ØST programmet Præstens Lektie sagde, at det var en modig beslutning at nogle børn vælger en nonfirmation fremfor en konfirmation.

- Jeg synes, de skal bestyrkes i det. De kan altid finde Gud. Det gør de måske senere. Jeg synes det er fint, at vi har valgmuligheden, sagde hun i programmet.

- For nogen er det rigtigt at gøre det ene, for nogen er det rigtigt at gøre det andet. Jeg vil ikke gå ind og være dommer over, om de følger traditionen eller de ikke gør. Det er ikke afgørende for mig. Det vigtige er, at de træffer det valg, der på det givne tidspunkt er det rigtige for dem, sagde Annette Berg.

Præster: Hun burde missionere

Udtalelsen har vakt stor debat på Facebook og i miljøet af præster, hvor mange mener, at hun burde udnytte enhver mulighed for at missionere overfor de børn, der ikke tror på Gud – og mener, at hun som præst via missionsbefalingen har til opgave at tale for, at unge skal afskrive fest og gaver, hvis de ikke vil bekræfte deres dåb i kirken, og sige, at de tror på Gud.

Også professor i teologi ved Københavns Universitet Svend Andersen kritiserer i skarpe vendinger udtalelsen i Kristeligt Dagblad.

En række lokale præster er dog gået til forsvar for Annette Berg. Blandt dem er Andreas Jensen, der er sognepræst i Eggeslevmagle Kirke ved Skælskør.

- Det skal vi vel ikke blande os i (som præster –red.). Når nu de unge, der ikke vil konfirmeres, gerne vil markere sig alligevel, hvad skal vi så blande os for, spørger præsten på Facebook.

Også Jan Grønborg, præst i Vipperød ved Holbæk, roser Annette Bergs synspunkter, som han kalder befriende. 

Se afsnittet af Præstens Lektie med Annette Berg her.


Nyhedsoverblik