Præsten fra Tømmerup skal 10 år i fængsel efter flere seksuelle overgreb på børn

Tidligere i dag blev præsten fra Tømmerup kendt skyldig i landsretten. Nu har Østre Landsret udmålt hans straf.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Præsten, Dan Peschack, fra Tømmerup er i dag ved Østre Landsret blevet kendt skyldig i en række omfattende seksuelle overgreb på børn.

Østre Landsret kom frem til samme resultat som byretten og idømte tirsdag den tidligere præst 10 års fængsel og fratager ham retten til at virke som præst.

I nævnetinget stemte to for fængsel i ni år, 14 stemte for 10 år og to stemte for fængsel i 12 år.

Præsten reagerede ikke på dommen, fortæller TV ØST's retsreporter Jessica Skovmose.

Landsretten har stadfæstet dommen med få ændringer

Tidligere i dag blev præsten dømt skyldig i at i at have begået seksuelle overgreb på seks børn, der var mindreårige på gerningstidspunktet, og for at have blufærdighedskrænket to. Han har brugt sin psykiske overlegenhed til at begå krænkelserne over en tiårig periode. 

Ved Retten i Holbæk blev han i november sidste år også kendt skyldig. Her blev han idømt ti års fængsel. 

Landsretten har dog lavet en række justeringer af skyldkendelsen, men i langt de fleste tilfælde er byrettens kendelse blevet stadfæstet.

- rigtig beskæring- Tømmerup Præst i retten
Læs også
- Jeg er dybt ked af det, der er sket
- rigtig beskæring- Tømmerup Præst i retten
Læs også
- Jeg er dybt ked af det, der er sket

I anklageskriftet var der hele 30 forhold. Præsten frifindes for forhold 1 og 6, som er §222. stk. 2 samleje ved udnyttelse af sin psykiske overlegenhed ved brug af tvang eller trusler. 

Ligeledes frifindes han for forhold 18 §226 om at sælge eller på anden måde viderebringe billeder og videoer af seksuel karakter med en dengang 16-årig jysk dreng.

Anklager: Der forelægger særdeles skærpende omstændigheder

Anklageren gik efter, at straffen skulle skærpes, og at præsten skulle idømmes 12 års fængsel. Det skyldes, at der i sagen er en række skærpende omstændigheder.

En af de skærpende omstændigheder er, at præsten har misbrugt sin stilling som præst. Han har også misbrugt både børn, der er særligt sårbare og der er også tale om flere tilfælde af sovende børn. Ligeledes er overgrebene ifølge anklageren ikke sket spontant, men har været nøje planlagt.

- Han er ikke bare et søgende menneske, som han beskriver sig selv. Han er opsøgende, og han optræder med falske profiler. Der er ikke noget, der er tilfældigt eller spontant her, siger anklager Helene Brædder.

Præst: - Det er skamfuldt og svært at tale om 

I retten kom det frem, at mens Dan Peschack har siddet i arresten, har han undersøgt, hvordan det kunne ske. Han mener ikke at han har mødt nogen i fængslet der har fået en så hård dom, som han har. 

- Det er skamfuldt og svært at tale om, udtaler han.

Præsten har talt med kriminalforsorgens psykologer og vil gerne have behandling for at sikre, at det ikke sker igen. 

- Jeg angrer. Jeg er dybt ked af det, der er sket, og jeg har benyttet alle muligheder for at arbejde med det. Jeg er ked af det. Det berører mig, når pigen siger, at hun er ked af, at det udviklede sig, som det gjorde, siger han.

Sagen begyndte at rulle i sommeren 2016, da en på daværende tidspunkt 12-årig dreng meldte præsten til politiet for seksuelle overgreb. Efterfølgende fandt politiet blandt et usb-stik i brandskab på præstegården i Tømmerup, som afslørede omfattende billed- og videomateriale, som præsten havde optaget af sine overgreb.


Nyhedsoverblik