Præst har tidligere været undersøgt i pædofilisag fra Moldova

Præsten fra Tømmerup, der er sigtet for overgreb mod børn, er tidligere kædet sammen med en pædofilisag i Moldova. Der blev dog aldrig rejst tiltale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Torsdag opfordrede Midt- og Vestsjællands Politi områdets forældre, hvis børn har gået til konfirmationsforberedelse i Tømmerup Kirke, til at tage en snak med deres børn.

De mistænker, at der ligger flere sager bag den 46-årige præst fra Tømmerup Kirke, der på nuværende tidspunkt er varetægtsfængslet og sigtet for flere forhold om seksuelle overgreb mod mindreårige.

quote Jeg spørger ham, hvorfor han ikke er i skole, og han fortæller, at han er nødt til at arbejde for det firma, som udlejer lejligheder for at forsørge sin familie

skrev præsten i kirkebladet

I den forbindelse kom det frem, at præsten allerede har været involveret i en sag i 2011 - en sag han dog hverken blev tiltalt eller dømt i.

På sporet af et pædofilinetværk

Dengang kom en moldovisk journalist ved navn Olga Ceaglei på sporet af et pædofilinetværk.

Hun havde fået nys om en hjemmeside, der tilbød pakkerejser for homoseksuelle mænd, hvor de kunne komme på sexture i Moldova. En såkaldt sexturisme-side.

Hjemmesiden, der tilbød pakkerejser af forskellige dages varighed, viste sig også at tilbyde nogle ekstra ydelser, man i højere grad kan kalde pædofiliturisme frem for sexturisme.

Bagmændene modtog lange fængselsdomme

Journalisten Olga Ceaglei kunne i samarbejde med en anden journalist ved navn Andrei Aştefănesei kortlægge netværket af mænd, der arrangerede og benyttede sig af disse ture.

Deres afsløringer førte til, at myndighederne rejste sager, der gav hårde straffe til fem bagmænd. De fik mellem 10-21 års fængsel for menneskehandel. 

Den danske forbindelse

I forbindelse med efterforskningen dukkede der andre personer op, som også havde politiets og de to graverjournalisters interesse.

Der var blandt andet en græsk EU-embedsmand samt en tysker. Og så var der en dansker.

Ingen af dem fik en dom. Grækeren blev tiltalt i sagen, men slap grundet immunitet. Tyskeren og danskeren blev aldrig stillet for en dommer.

Grunden til, at den danske mand kom ind i billedet var faktisk på grund af et billede.

Man havde i forbindelse med efterforskningen fundet danskeren på et billede i selskab med nogle af de drenge, der optrådte på hjemmesiden med sexrejser.

Skriver om turen i kirkebladet

Olga Ceaglei ville gerne vide, hvem manden var, så hun kontaktede TV 2 i Danmark for at få hjælp. Det samarbejde viste, at manden på billedet var præst i Tømmerup Kirke ved Kalundborg.

I kirkebladet beskrev præsten selv sin tur til Moldova i detaljer. Han fortalte, hvordan han besøgte kirker og byen Tiraspol. Det var den tredje rejse til Moldova, og på sine ture var han ledsaget af en dreng.

- Jeg spørger ham, hvorfor han ikke er i skole, og han fortæller, at han er nødt til at arbejde for det firma, som udlejer lejligheder for at forsørge sin familie, skrev præsten videre i kirkebladet.

Den dreng viste sig at være et af ofrene for pædofilinetværket.

Sagen kom aldrig videre

Det danske politi efterforskede sagen, men vurderede, at der ikke var grundlag til at gå videre med den. 

 I 2011 blev provsten i Kalundborg Provsti gjort opmærksom på - af præsten selv - at der havde været nogle beskyldninger mod ham i Moldova.

Beskyldninger vedrørende en dreng, han økonomisk havde hjulpet, så drengen kunne komme i skole.

- Provsten tog præstens egen forklaring for gode varer, når der ikke var sket noget, kommet nogen offentlig omtale eller sigtelser i den sag. Derfor gik provsten heller ikke videre med sagen. I dag ved vi, at det var en fejl, og det kommer ikke til at ske igen, sagde biskop i Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller til TV ØST.


Nyhedsoverblik