Politikreds bruger hver dag 13 ekstra betjente på grænsekontrol

Den øgede grænsekontrol betyder, at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi hver dag sender 13 ekstra mand til grænsen på Lolland og Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Samlet set bliver 120 politibetjente fra hele landet sendt til de danske grænser som følge af den midlertidige grænsekontrol, som regeringen indførte i januar sidste år.

quote Det er ikke grænsekontrol, man stopper flygtninge med. Det kan man ikke, og det må man ikke.

Sofie Carsten Nielsen, Udlændinge- og Integrationsordfører, De Radikale

Normalt bruger Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og Syd- og Sønderjyllands Politi samlet 27 politibetjente i døgnet ved de danske grænser.

Nu har de to kredse så øget indsatsen med henholdsvis 13 og 25 ekstra betjente.

Det viser tal fra marts i år, som Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har sendt til Folketingets retsudvalg.

Resten af landets politikredse bidrager også med betjente til grænsekontrollen - undtagen Købehavns Politi og Midt- og Vestsjællands Politi, som bruger ekstra mandskab til terrorberedskab i København.

Radikale: Grænsekontrol nytter ikke

Det er fuldstændig fjollet, mener De Radikales Udlændinge og integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen.

- Vi så gerne, at man stoppede den grænsekontrol og lod politiet passe sit arbejde. Rigtige kriminelle fanger man med rigtigt politiarbejde, og det sker rundt omkring i Danmark. Nu kan der forekomme langt flere alvorlige forbrydelser rundt omkring i Danmark, som ikke kan blive løst, eller som tager meget længere tid at løse, fordi politiet ikke har ressourcer, siger den radikale udlændingeordfører til TV ØST.

Den midlertidige grænsekontrol blev indført, fordi man så et øget antal flygtninge komme til Danmark i efteråret 2015.  Men ifølge De Radikale er grænsekontrollen ren symbolpolitik:

- Det er ikke grænsekontrol, man stopper flygtninge med. Det kan man ikke, og det må man ikke. Alle flygtninge har krav på at søge om asyl - også ved grænsen. Det viser bare, at det var en ren symbolpolitisk handling.

Søren Pape: Vi skal sikre trygheden

Men selvom den ekstra indsats ved de danske grænser fortsat kræver mange ressourcer hos politiet, så holder justitsministeren fast i, at der er et behov:

-​ Vi må erkende, at politiet de seneste år har brugt meget tid på grænsekontrol og på at bevogte potentielle mål for terror. Men det er ikke uden grund. Vi lever i en ny tid, og det er nødvendigt at prioritere ressourcerne til at sikre trygheden for befolkningen og stå rustet til at modstå den alvorlige terrortrussel. Det er en situation, vi er fuldt ud opmærksomme på, og vi gør løbende, hvad vi kan for at sørge for, at politiet har de værktøjer, de har brug for, siger Søren Pape Poulsen (K) i et skriftligt svar.

Han pointerer, at Hjemmeværnet er indsat til at hjælpe ved grænsen, at det første hold politikadetter er ved at blive uddannet, og at optaget på politiuddannelsen er øget, så der i år optages over 600 elever.

- Så selvom vi står over for et ændret trussels- og kriminalitetsbillede, så arbejder politiet benhårdt på at sikre danskernes tryghed og sikkerhed, siger ministeren.

Grænsekontrol politi lastbil
Læs også
Politiet bruger 737.000 timer på grænsekontrol
Grænsekontrol politi lastbil
Læs også
Politiet bruger 737.000 timer på grænsekontrol

Nyhedsoverblik