Politikere fra Lolland-Falster ønsker mere retfærdigt udligningssystem

Borgmestrene på Lolland og Falster foreslår i en kronik i dag det, de kalder et mere retfærdigt udligningssystem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er let for en kommune i eksempelvis københavnsområdet at hjælpe en kontanthjælpsmodtager med at flytte til Guldborgsund eller Lolland og dermed slippe for en tung udgiftspost.

Det har længe irriteret borgmestrene på Sydhavsøerne, og i en kronik i Berlingske i dag foreslår de to borgmestre sammen med to viceborgmestre og en folketingspolitiker tre nye tiltag, der skal gøre den udskældte udligningsordning mere retfærdig kommunerne imellem.

Udligningsordningen mellem kommunerne går i korte træk ud på, at de rigeste kommuner sender penge til de fattigste. Det skal sikre, at borgerne i hele landet oplever nogenlunde samme velfærd.

quote Selv en blind mand vil kunne se, at det her er dybt, dybt uretfærdigt. 

Marcus Knuth, medl. af Folketinget (V)

Bølgerne går i øjeblikket højt i debatten, blandt andet fordi det har vist sig, at nogle kommuner fejlagtigt har modtaget for høje tilskud. 

En uretfærdig ordning

Det er folketingspolitiker Marcus Knuth (V), Lolland-borgmester Holger Schou Rasmussen (S), Guldborgsunds borgmester John Brædder (G), samt Henrik Høegh (V) fra Lolland og Ole K. Larsen (V) fra Guldborgsund, der mener at have fundet på tre kriterier til bedre fordeling mellem kommunerne. 

- Debatten er røget helt af sporet. Især blandt 34 af Københavns og omegnsborgmestrene, som taler om en strøm af penge den ene eller anden vej, frem for at se på et Danmark i balance. Vores forslag handler om retfærdighed mere end om land mod by, siger Marcus Knuth.

simon_emil_udligning.jpg
Læs også
Efter samråd om udligning: Minister håber på ny aftale i 2019
simon_emil_udligning.jpg
Læs også
Efter samråd om udligning: Minister håber på ny aftale i 2019

I sidste måned kom det såkaldte Finansieringsudvalg med fem nye modeller, som kan forbedre udligningsordningen.

Lad pengene følge borgeren

Men de fem politikere ønsker med deres tre forslag at gøre fordelingen mere retfærdig, så pengene følger den ældre, udlændingen og personen på overførselsindkomst. 

I korte træk beskrives kriterierne således: 

  1. Overførselsindkomster skal betales af en eventuel fraflytterkommune i en længere årrække, end det er tilfældet i dag. Det skal mindske incitamentet til at sende borgere på overførsel ud af kommunen.
  2. Ældretilskuddet skal følge middellevealderen i kommunen, så det udløses tidligere i de kommuner, hvor folk bliver knapt så gamle, end i de kommuner, hvor folk lever længere.
  3. Tilskuddet til udlændinge skal justeres, så det tilpasses den enkelte udlænding og fremover også tager højde for den enkelte udlændings uddannelsesniveau.

- Vi synes, at fordelingen på disse tre områder er meget uretfærdig i udkanten lige nu, siger Marcus Knuth. 

Han peger på de gennemsnitligt 200 kontanthjælpsmodtager, der kommer til Lolland hvert år, og foreslår en model lignende den, der findes for førtidspensionister, hvor fraflytterkommunen står for at betale pensionen de første seks år.

- Lad pengene følge borgeren de første par år - for eksempel de første seks år, foreslår Marcus Knuth. 

Helge Adam Møller
Læs også
Kommuner klar til kamp mod staten om udligningsmillioner
Helge Adam Møller
Læs også
Kommuner klar til kamp mod staten om udligningsmillioner

Det er planen at ændre i udligningsordningen allerede fra næste år, og derfor skal der indenfor de kommende uger tages en beslutning.

- Det her handler om helt basale elementer i systemet, der ikke er retfærdige. Elementer som selv en blind mand vil kunne se, er dybt, dybt uretfærdige, siger Marcus Knuth.


Nyhedsoverblik