Kan blive konfiskeret: Politiet vil tvinge Knud til at bygge læskur til uldne kvæg

Knud Hansen har seks styk kvæg af racen Galloway, der er en særlig hårdfør race. Han nægter at opføre et læskur, og nu kan han få konfiskeret sine dyr

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det regner og rusker ved Tissø mellem Slagelse og Kalundborg i dag, men umiddelbart er det ikke noget, der ser ud til at påvirke det kvæg, der går ved søens østlige bred. 69-årige Knud Hansen derimod er trukket i heldragten nu, hvor den daglige fodring skal klares, og han er ikke tvivl om, at hans dyr har det godt, selvom vejret er barskt.

- Det er ikke noget problem. De er godt klædt på, da de både har en yder- og en inderpels, der beskytter dem mod vind og vejr, fortæller han.

Har arbejdet med kvæg i 40 år

Knud Hansen er tidligere postmedarbejder, og han har de seneste 40 år haft det som hobby at opdrætte forskellige kvægracer. Nu har han seks styk Galloway Kvæg, der stammer fra det sydvestlige Skotland, hvor vind og vejr også kan være hårdt.

Kvægene har været Knud Hansens hobby i 40 år. Derfor mener han godt, han kan vurdere, om hans dyr har det godt.
Kvægene har været Knud Hansens hobby i 40 år. Derfor mener han godt, han kan vurdere, om hans dyr har det godt. Foto: Bue Bukh - TV ØST

quote Her er der jo læ fra alle retninger. Jeg tror ikke på, at politiet og dyrlægen har været hernede.

Knud Hansen

Til trods for at Knud Hansen mener, at kvæget er i topform, så har han få et politipåbud om, at han skal bygge et læskur. Det nægter han, da han mener, at dyrene har al den læ, de behøver.

Politiet har ikke ønsket at stille op til interview, men fortæller, at de sammen med en dyrelæge fra Fødevarestyrelsen har tilset Knud Hansen dyr. Konklusionen fra myndighedsbesøget var, at dyrene havde det godt, men alligevel er kravet om et læskur blevet fastholdt. Knud Hansen nægter at makke ret, og mens han viser rundt nede i bevoksningen, forklarer han hvorfor:

- Her er der jo læ fra alle retninger. Jeg tror ikke på, at politiet og dyrlægen har været hernede. De har jo bare stået oppe på parkeringspladsen og kigget, og så har de jo slet ikke set alle de naturlige læpladser, hvor dyrene kan søge hen, siger Knud Hansen.

Gallowaykvæg er den ældste britiske kvægrace. Den er naturligt uden horn, og dens uldne pels beskytter mod varme og kulde.
Gallowaykvæg er den ældste britiske kvægrace. Den er naturligt uden horn, og dens uldne pels beskytter mod varme og kulde. Foto: Bue Bukh - TV ØST

Landbrug og Fødevarer går ind i sagen

Organisationen Landbrug og Fødevarer er nu gået ind i sagen for at støtte Knud Hansen, og de giver ham ret i hans dyr trives, og at kravet om et læskur er unødvendigt.

Knud Hansen er bare en af flere danske kvægavlere, der er kommet i klemme i den nye og strammere håndhævelse af reglerne. I Vestjylland er en kvægavler f.eks. gået i gang med at aflive 100 bisonokser, da han ikke vil følge myndighedernes påbud om at opføre et læskur.

Kvægene kan gå ind i en skov, hvor de kan søge læ, forklarer Knud Hansen.
Kvægene kan gå ind i en skov, hvor de kan søge læ, forklarer Knud Hansen. Foto: Bue Bukh - TV ØST

Nu vil Fødevarer og landbrug gå rettens vej for at få myndighederne til at fravige kravet om læskure, når der er tale om de særligt hårdføre kvægracer:

quote Måske er jeg er sær, men nu vil jeg have lavet loven om, så den passer til dyrene.

Knud Hansen

- Politiet følger sikkert de regler, som de mener, at de skal følge, men vi arbejder i Landbrug og Fødevarer på at ændre de regler. Man kan jo ikke sammenligne de her hårdføre racer med malkekøer som f.eks. Jersey Kvæg, der ikke har den samme pels, lyder det fra specialkonsulent Per Spleth.

Knud Hansen giver ikke op

Knud Hansen er stolt af sin hobby, selvom der ikke findes mange som ham, har han ikke tænkt sig at give op.

- Måske er jeg er sær, men nu vil jeg have lavet loven om, så den passer til dyrene, siger han.

 


Nyhedsoverblik