Politidirektør: Vi kommer kun, hvis der er særlige grunde til det

Et flertal af butikkerne i vores område oplever, at politiet ikke kommer, når de anmelder en butikstyv. Men det er normalt, siger politidirektør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er utrygt at stå med en butikstyv. Man ved ikke, hvad vedkommende kan finde på.

Sådan fortæller købmand Ebbe Jørgensen hos Meny i Nykøbing Falster om den situation, der opstår, når man har taget en butikstyv på fersk gerning.

- Det sker typisk, hvis vi ringer ind for at angive, at vi har en butikstyv, så får vi den nemme løsning og besked om, at vi skal udfylde papirerne og bede kunden om at forlade butikken. Jeg mener ikke, det er vores opgave at være politi i sådan en situation, sagde købmanden søndag aften til TV ØST.

Men en butik kan ikke regne med, at politiet kommer til et butikstyveri, med mindre der er nogle særlige vilkår, der gør sig gældende. Det siger politidirektør hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Lene Frank.

- Typisk er det sådan, at hvis den pågældende går gennem kassen med varer uden at betale, bliver taget, leverer varerne tilbage og i øvrigt identificerer sig, så kører vi typisk ikke ud, men beder butikken lave en skriftlig anmeldelse, der typisk ender med en sigtelse og en bøde, siger politidirektøren.

Mange går lov til at gå

Hun er dog ked af, at mange butiksejere føler sig magtesløse over selv at skulle klare problemerne, der følger med et besøg fra en butikstyv. Ifølge TV 2-dokumentaren ”hvor er politiet”, hvis første del sendes mandag aften, fører det ofte til, at butikstyven får lov til at gå.

- Det er selvfølgelig beklageligt. Jeg vil sige, at det er generelt sådan, at når man anmelder butikstyverier, så vil vi som regel køre derud, hvis det handler om børn eller unge, hvis det er udlændinge eller turister, hvis de er truende eller hvis de nægter at identificere sig, siger hun.

Hun oplyser, at det har været praksis længe kun at køre til de sager, hvor der er særlige grunde til det.

 'Hvor er politiet?' sendes mandag den 19. og torsdag den 22. november klokken 20.00 på TV 2. Første del af dokumentaren kan ses allerede nu på TV 2 PLAY.


Nyhedsoverblik