Pesten hærger i Faxe Kalkbrud: - Det er bedre end at være i skole

300 skoleelever mødes til rollespil for at bekæmpe den sorte død.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er sværd, død og latter i luften i Faxe Kalkbrud. Vi er tilbage i 1300-tallet, hvor den sorte død, pesten, hærger. 300 skolebørn fra 5. og 6. klasser skal forsøge at overleve og lære om, hvordan livet på den tid foregik.

- Der er mange ting, man kan lære. For eksempel lærer man at slås mod andre. Man får nye venner, og man kan lære rigtig meget. Det er sjovt, siger Jonathan Larsen fra Nysted Skole, der er med til rollespilsdagen.

quote Det er bedre end at være i skole

Mads Bille, Nysted Skole

I tre dage spiller eleverne rollespil om perioden og lærer om historien ved selv at være en del af den.

Rollespilsfigur
Rollespilsfigur Foto: Maria Bernhard - TV ØST

Ud af boksen

- Vi er rigtig gode til at formidle som museum. Især ved montre og så videre. Men vi er nødt til at tænke ud af boksen. Vi skal væk fra plancherne og tage børn ud der, hvor det virkelig sker, siger Bo Rasmussen, geolog på Østsjællands Museum.

Og det er eleverne glade for. En dag væk fra klasseværelset er noget, de kan bruge.

- Det er fedt. Der er store områder, vi kan være på, siger Viktor Romme fra Nysted Skole.

- Det er bedre end at være i skole. Der sidder man jo bare ned og laver ikke rigtig noget, siger Mads Bille fra Nysted Skole.

Rollespil som øjenåbner

Normalt er rollespil en fritidsinteresse. Men rollespil kan være en mulighed for både kammerater og lærere til at lære hinanden bedre at kende.

quote Når vi hiver børnene direkte ud i eventyret, så slipper man den der klasserolle, man kan have

Frederik Myte, medejer af Munken og Myten Events

- Når vi hiver børnene direkte ud i eventyret, så slipper man den dér klasserolle, man kan have. Så er der ikke den samme struktur, som når man sidder i klasseværelset. Så lige pludselig kan en elev, der ikke bliver hørt eller set så meget, vise sig på nogle helt andre måder. Og det kan åbne øjnene for lærere og pædagoger og især også klassekammerater, siger Frederik Myte, medejer af Munken og Myten Events.

Strukturen er væk

Rollespillet, der er arrangeret af Østsjællands Museum, er et mix af børn fra folkeskoler og børn fra specialklasser, der for eksempel kan have autisme eller ADHD.

Og for dem kan en dag væk fra klasseværelset lære dem om både pest og give dem mulighed for at øve sig i noget af det, der kan være svært.

Elever fra Nysted Skole til rollespil
Elever fra Nysted Skole til rollespil Foto: Maria Bernhard - TV ØST

- Deres hverdag bliver brudt op. En normal hverdag ude på skolen er struktureret lige fra morgenstunden til aften. Her bliver tæppet trukket fuldstændig væk under dem, og de bliver udfordret på alt det, der er svært for dem. Og det er jo det, vi skal træne dem i, forklarer Susanne Jørgensen, der er pædagog på Ravnsborgskolen i Horslunde.


Nyhedsoverblik