Patricia må ikke udstille sine høns: Det er lidt hysterisk

For en hobbyavler fra Næstved har restriktionerne forbundet med fundet af fugleinfluenza været unødvendigt hårde. Det mener hun i hvert fald selv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For Patricia Haynes fra Næstved er hønseavl en hobby. Det har det været i de seneste ni år – og i de sidste to har hun brugt sin tid på at fremavle den helt rigtige og flotte dværgkamphøne.

I weekenden skulle vise racen frem til en udstilling i Næstved Fjerkræklub. Men det kom en fugleinfluenza i vejen for.

Efter at gruppe smittede troldænder blev fundet døde på Møn, satte Fødevarestyrelsen en stopper for alle udstillinger med øjeblikkelig virkning.

- Jeg udstillede lidt sidste år, men det var først i år, at jeg rigtigt skulle vise frem, hvad jeg selv har lavet. Så det er brand ærgerligt, siger Patricia Haynes.

Stærkt smitsom sygdom

Fugleinfluenzaen, som blev konstateret i troldænderne på Møn er af stammen H5N8.

Ifølge Fødevarestyrelsen er den stærkt smitsom fugle imellem og medfører en høj dødelighed. Men på trods af det, er Patricia Haynes ikke bekymret.

- Vi kan jo ikke gøre rigtig meget andet end at rette ind til højre, alt efter hvad myndighederne siger, selvom det er lidt hysterisk. Og så vil vi selvfølgelig råbe op om, at vi synes, det er lidt ved siden af, siger hun.

- Vores dyr er sunde og raske

Skuffelsen er ekstra stor, da hun ikke mener, at hendes fugle udgør nogen fare. Hun ville derfor ikke være nervøs ved at tage dem med ud blandt andet fjerkræ.

- De fleste af mine høns går i lukkede volierer, mens de opdrættes og bliver måske en gang imellem lukket ud, så de kan smage lidt friskplukket græs. Men nej, jeg er ikke nervøs, vores dyr er generelt sunde og raske, siger hun.

Nu håber hun blot, at der snart igen bliver grønt lys fra myndighederne, så hendes hobbyhøns igen kan vises frem.

- De skal forhåbentlig på udstilling til december til landsudstillingen. Jeg håber på, at myndighederne besinder sig lidt og giver os lov til at udstille. For vi har jo generelt sunde dyr, så det håber jeg meget, fortæller hun.

Selvom sygdommen er stærkt smitsom mellem fugle, så udgør den ifølge fødevarestyrelsen ikke normalt en risiko for mennesker. Ingen mennesker er ifølge FN blevet smittet med H5n8-stammen af influenzaen.

Styrelsen råder dog stadig til, at man lader eventuelt døde fugle ligge i naturen for at sikre sig mod spredning af smitten.

Fødevarestyrelsen samarbejder med Beredskabsstyrelsen, DTU Veterinærinstituttet og Landbrug & Fødevarer på at håndtere situationen. 

Hvis du finder flere døde fugle på samme sted, beder Fødevarestyrelsen dig om i første omgang at lade dem ligge og hurtigst muligt tage kontakt til styrelsen på tlf. 72 27 69 00 eller udfylde formularen på hjemmesiden.


Nyhedsoverblik