Vinter på vej: Hvirvelvind henter sibirsk kulde til Lolland-Falster

Om to uger kan vinden vende, og dermed vil østenvinden sende koldt, klart vejr ind over os.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

30 kilometer oppe i luften over Arktis ligger en permanent jetstrøm – en enorm hvirvelvind kaldet polar vortex. Luftstrømmen sender den kolde luft rundt og rundt over Nordpolen, og selvom den er langt væk, har den stor betydning for vejret i Danmark. Og det kommer vi snart til at mærke.

 - Vi kan se, at den er ved at bremse ned, og måske går den helt i stå og skifter retning. Det forplanter sig ned til os cirka 14 dage senere, fortæller meteorolog Thomas Mørk fra TV 2 Vejret.

Læs også
Se de vilde billeder: Hus er blevet glaseret med frossent havvand
Læs også
Se de vilde billeder: Hus er blevet glaseret med frossent havvand

Kulde fra øst

Konsekvensen bliver, at de normale vestenvinde med det grå og våde vejr, byttes ud med østenvinde med tør, sibirisk kulde.

- Det normale vejr på den her årstid er gråt, vådt og omkring 10 grader varmt med regnvejr hver anden dag. Med skiftet til østenvinden får vi koldt klart vejr. Der vil være mere lys, og himlen vil fremstå meget blå. Det vil være den slags vejr, som folk normalt opfatter som flot vintervejr, siger Thomas Mørk.  

Frost om natten

Når østenvinden sætter ind om omkring to uger, vil temperaturen ligge omkring frysepunktet i dagtimerne, og vi får frost om natten.

- Sjovt nok er det også med østenvinden, vi får det gode vejr om sommeren. Der er det nemlig varmt i Rusland, og så får vi gavn af det, forklarer Thomas Mørk.

Den kommende østenvind kan også give snebyger på de østvendte kyster, hvor den bærer fugt ind fra havet. Det kan ramme Bornholm, Lolland-Falster og Møn samt i Østjylland.

Læs også
Ejer af hus dækket af is har prøvet det før: - Dengang var der 30-50 centimer overalt
Læs også
Ejer af hus dækket af is har prøvet det før: - Dengang var der 30-50 centimer overalt

Fra vest til øst

Thomas Mørk understreger, at der altid er en vis usikkerhed på en langtidsprognose, men såfremt polar vortex bremser op, vil det slå igennem i Danmark og efter al sandsynlighed med et skifte fra vesten- til østenvind.  

Det er ikke klimaforandringer, der er skyld i skiftet i den arktiske luftstrøm. Det er helt normalt, at den sætter farten ned og skifter retning. Det sker cirka hvert andet år, og det giver altid vejrskifte på vores breddegrader.

Et skifte i polar vortex kommer, når temperaturen stiger nordpå, og særligt når den stiger oppe i de højere luftlag.

- Polar vortex er atter ved at bremse op, og dermed er pumpen, der holder gang i vestenvinden, også ved at stoppe, lyder det fra Thomas Mørk.


Nyhedsoverblik