Varmen er her, men derfor må du vente på badevandet lidt endnu

I samarbejde med tv2.dk

Temperaturen har ligget over 20 grader i flere dage, men badevandstemperaturerne halter efter.

Efter en kold start på foråret har forårsvarmen endelig lagt sig over landet og drevet de flestes tanker om kulde og sne på flugt.

Lige indtil man dypper tæerne i vandkanten.

For selv om sol og høje temperaturer får danskerne til at drages mod et dyp i havet, så er en tur i havet fortsat forbeholdt de få, der nyder det helt kolde gys.

- Kun vinterbaderne synes det er varmt

Den højeste vandtemperatur findes i øjeblikket i Limfjorden lige nord for Aalborg, hvor DMI har målt 15,2 grader.

Men derudover er der kun to steder mere landet over, hvor temperaturen er over 14 grader, nemlig i Korsør og på det sydlige Rømø.

De fleste andre steder i landet ligger vandtemperaturen omkring 12 til 13 grader og er så lav som 9,7 grader i Grenå og Hirtshals, 9,0 i Nyborg og 7,7 i Tejn på Bornholm.

- Sagen er den, at vandet er koldt – og det kun er vinterbaderne, som synes, at det er alt for varmt, lyder det fra meteorolog på TV 2 Vejret Danny Høgsholt.

Temperatur stiger med en halv grad om dagen

Der er ingen officielle definitioner for, hvor høj vandtemperaturen skal være for, at der er tale om vand, der er dejligt at bade i, men TV 2 Vejret betegner det som en badedag, når middeltemperaturen er 19 grader eller derover.

Og hvornår sker det så? Ja, det kommer ikke overraskende an på vejret, men ikke på den måde, som mange måske vil tro.

- På en varm forårsdag som i dag med svage vinde og fuld sol fra morgen til aften kan man forvente, at temperaturerne i vandet stiger med omkring en halv grad per dag, fortæller Danny Høgsholt.

Solen er vigtigst

Og det er det faktum, at solen skinner på vandoverfladen, der er vigtigst for vandtemperaturen.

- Temperaturen i luften er ikke så vigtig for badevandstemperaturerne. Det er mængden af solskin, der spiller den største rolle for, om vandet bliver varmere, siger Danny Høgsholt.

Hvis solen fortsætter med at skinne fra en skyfri himmel, så kan middelbadevandstemperaturen altså runde de 19 om omkring 14 dage.

Desværre ser det ud til, at der går lidt skyer for solen allerede tirsdag og med regn torsdag.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App