Varmebølge slår rekorder på stribe - store dele af Sjælland ramt

Den helt usædvanligt tidlige sommervarme over Danmark giver nu også varmebølge på store dele af Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sommervarmen kulminerede foreløbigt onsdag med, at man flere steder på Sjælland havde varmebølge, da temperaturen atter nåede over 25 grader.

Tirsdag var der varmebølge i den vestlige del af Jylland og i København. Den forlod onsdag Jylland, men bredte sig så til gengæld ud over et større område af den nordlige del af Sjælland.

Det betegnes som varmebølge, når gennemsnittet af dagens højeste temperaturer tre dage i træk er over 25 grader.

Netop det skete onsdag i både Sjælsmark, Jægersborg, ved DMI på ydre Østerbro, ved Landbohøjskolen på Frederiksberg og i Roskilde Lufthavn ved Tune.

Mest udtalt var varmebølgen ved Landbohøjskolen på Frederiksberg, hvor der for anden dag i træk var varmebølge.

Her var gennemsnittet af temperaturerne for mandag (27,5 grader), tirsdag (25,5 grader) og onsdag (28,0 grader) hele 27,0 grader.

Varmebølgen gav nye rekorder

Efter vi tirsdag fik den tidligste varmebølge siden 1873, satte varmen onsdag to nye rekorder.

De 27,0 grader i gennemsnit over de tre seneste dage giver den kraftigste varmebølge nogensinde registeret ved Landbohøjskolen, ligesom man siden målingerne begyndte for 145 år siden ikke har oplevet, at der så tidligt på året har været varmebølge på andet døgn.

Hidtil kraftigste varmebølge i maj ved Landbohøjskolen var indtil onsdag et gennemsnit over tre dage på 26,9 grader i 2012.

Den længstvarende varmebølge i maj var i 1918, hvor man i København havde varmebølge fire dage i træk.

Ikke så langt fra hedebølge - men langt fra alle tiders rekord

Med et gennemsnit af dagens højeste temperatur på 27,0 grader var man i København blot lidt over en enkelt grad fra hedebølge, som kræver, at temperaturen i gennemsnit er over 28 grader.

Den tidligste hedebølge gennem tiderne i Købehavn var fra den 30. maj til den 1. juni 1948, hvor der var 28,2 grader i gennemsnit over tre dage.

Og så havde man fra den 31. maj til den 2. juni 1979 en hedebølge, hvor gennemsnittet af de højeste dagtemperaturer over tre dage nåede 28,1 grader.

Det kan dog blive endnu varmere.

Kraftigste hedebølge i København var tilbage i august 1975, hvor en hedebølge på syv dage kulminerede, da gennemsnittet af tre døgns højeste temperatur den 11. august lå på hele 33,0 grader.

Det var dagen efter den højeste temperatur nogensinde registeret i Danmark med 36,4 grader, som blev målt den 10. august 1975 i Holstebro.

Dagen derpå – den 11. august – målte man alle tiders højeste temperatur i København med 33,8 grader. En temperatur, der ikke er målt højere ved Landbohøjskolen – hverken før eller siden i de seneste 143 år.


Nyhedsoverblik