Tre ugers regn på ét døgn: Sådan ramte kraftig regn og skybrud Danmark

Regnen væltede ned over store dele af landet onsdag og natten til torsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversvømmede kældre og veje har været nogle af konsekvenserne af det regnvejr, som det seneste døgn har ramt store dele af landet.

Regnen har flere steder silet ned i rigelige mængder, og der, hvor det er gået værst for sig, har man fået tre ugers normal september-regn på blot ét døgn.

Især i Jylland fik man en hel del regn i løbet af onsdagen. Først mod syd og vest og siden også i Nordjylland.

Skybrud flere steder i Jylland og på Bornholm

I både Brande, Egtved og Vejen slog skybruddene til onsdag middag. I Egtved fik man sågar 22,2 millimeter regn på blot en halv time.

KRAFTIG REGN OG SKYBRUD

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 millimeter regn over en periode på maksimalt seks timer.
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 millimeter regn over en periode på maksimalt 30 minutter.
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.
Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Herefter begyndte det også at regne kraftigt i Midt- og Østjylland, hvor både Kjellerup mellem Silkeborg og Viborg samt Aarhus-bydelen Viby oplevede skybrud.

Onsdag aften var det især nordjyderne, sjællænderne og senere også bornholmerne, som fik masser af regn. I Rønne forekom der skybrud med 19,0 millimeter regn på 30 minutter. 

I animationen øverst kan du se, hvordan regnen har ramt Danmark i løbet af onsdagen og natten til torsdag.

Over 55 millimeter regn nær Aalborg

Mange steder har man fået mellem 30 og 50 millimeter regn i løbet af onsdagen, og nogle steder er der sågar faldet endnu mere.

I Aalborg-forstaden Gistrup har man siden midnat natten til onsdag og frem til klokken 06.00 torsdag morgen fået 55,2 millimeter regn.

Det svarer til mere end tre ugers normal regn i september, der gennemsnitligt byder på 73 millimeter nedbør i løbet af hele måneden.

Det ustadige vejr fortsætter i de kommende dage, og allerede fredag skal et nyt stort regnvejr ind over landet.


Nyhedsoverblik