Temperaturen styrtdykker: Nogle steder vil det føles som frost

Det stabile vinterhøjtryk kan undertiden placere sig over Skandinavien og sammen med det lavere tryk over Mellemeuropa give os en periode med østenvind, der ofte er af længere varighed. Arkivfoto. Foto: Tom Trædmark Jensen‎

I samarbejde med tv2.dk

Nogle steder i landet bliver det 10 grader koldere, end man havde det søndag og mandag.

Så skal vi igen finde vindjakken frem, og nogle steder er det den tykke vinterjakke samt hue og handsker, man atter skal have ud af klædeskabet.

De seneste dages varme forårsvejr med temperaturer over 20 grader bliver nu blæst væk af en betydeligt køligere og lidt forsinket påskeøsten.

I stedet for lun luft fra syd kommer vinden nu fra øst.

Det er på denne tid af året stadigt et køligt hjørne, og desuden afkøler Østersøen og Kattegat luften, så den sidste forårsvarme kombineret med blæst sendes langt væk.

Føles iskold

Efter nogle varme forårsdage vil temperaturerne tirsdag blot ligge mellem 6 og 12 grader. Langs østvendte kyster bliver det endda noget koldere, mens man lokalt i Vestjylland kan få op til 14 grader. 

Så koldt vil det føles: Kuldeindeks tirsdag klokken 15.00. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

På Bornholm, Møn og Falster - hvor det bliver mest blæsende med hård vind fra øst - vil det ved kysterne føles som var det frostvejr.

Bornholm er det sted, der kommer til at mærke den forsinkede påskeøsten mest. Her vil temperaturen falde fra de 18-19 grader, man havde søndag og mandag, til blot 5 grader.

Giver store temperaturforskelle

Påskeøsten bringer også de kommende dage kølig, men tør luft fra Rusland frem mod Danmark.

Læs også Frivillige har cyklet med ældre borgere i fem år: - Når de er glade, så bliver jeg også glad

Selv om den kommer lidt forsinket, er en påskeøsten en kold fornøjelse - ikke mindst på grund af det blæsende vejr - som bevirker, at temperaturen føles lavere end den er. 

Med østenvind oplever vi om foråret store temperaturforskelle hen over landet.

Ved østvendte kyster har man det køligt med temperaturer, der ligger tæt på havets stadigt lave temperaturer, mens man bare nogle kilometer inde i landet vil have det mærkbart varmere. 

Prognose: Forventede temperaturer tirsdag. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Da luften opvarmes hen over land, vil vi med påskeøsten have det varmest i den vestlige del af Jylland og på Øerne - Vestjylland, Vestfyn og Vestsjælland.

Påskeøsten bringer dog ofte tørt og solrigt vejr med sig, så kan man finde en læfuld krog, kan en påskeøsten blive et rart bekendtskab.

Påskeøsten - et forårsfænomen

Om foråret er der en tendens til, at vinden i en periode går i øst. Ofte sker det i eller omkring påskedagene. Deraf navnet påskeøsten. 

En forsinket påskeøsten blæser ind over Danmark. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Grunden til denne ofte tilbagevendende østenvind i foråret skyldes dannelse af et højtryk over Skandinavien kombineret med lavt tryk over Mellem- og Sydeuropa.

Over Mellem- og Sydeuropa opvarmes luften meget og hurtigt her i foråret, og det kontinentale vinterhøjtryk nedbrydes. Det giver ofte en periode i foråret med lavtryk syd for Danmark. Over de polare egne er det derimod endnu koldt, og det arktiske og sibiriske kuldehøjtryk har endnu gode betingelser.

Det stabile vinterhøjtryk kan undertiden placere sig over Skandinavien og sammen med det lavere tryk over Mellemeuropa give os en periode med østenvind, der ofte er af længere varighed.

Det sker ofte lige omkring påsketid. 

Tip os Har du et godt tip?

I samarbejde med tv2.dk
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App