Sygehus har knækket koden: Sådan giver de overvægtige børn et bedre liv

Overvægtige børn kan opleve at blive mobbet og have lavt selvværd på grund af vægten, men et tilbud har knækket koden til at vende kurven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er virkelig ikke sjovt at gå i skole, hvis der bliver råbt 'fede ko' efter en, eller man frygter badet efter idrætstimerne. 

Sådan er livet dog for mange børn, som døjer med overvægt i den alder og ikke kan slippe ud af den onde spiral. 

Udfordringen er for mange, at problemet er svært at tackle og kræver, at man ser udover de ekstra kilo. 

Men den kode har en afdeling på Holbæk Sygehus knækket. Her tilbydes børn en holistisk tilgang til overvægten, da det ifølge sygehuset er den eneste behandling, der virker. 

Hvad det betyder, vender vi tilbage til. 

Tusindvis af børn slanket

Simone Dyreholt er en af de tusindvis af børn, som har benyttet sig af tilbuddet fra Holbæk Sygehus om at tabe sig. Som niårig begyndte hun at tage på som følge af astmamedicin. 

quote Jeg prøvede at gemme mig hele tiden, fordi jeg tog mere og mere på og havde ikke lyst til at deltage i for eksempel idræt

Simone Dyreholt

Hun var lørdag morgen på besøg i 'Go' morgen Danmark' sammen med Michelle Arboe og overlæge Jens-Christian Holm fra Holbæk Sygehus. 

- På grund af vægten følte jeg mig anderledes. Jeg prøvede at gemme mig hele tiden, fordi jeg tog mere og mere på og havde ikke lyst til at deltage i for eksempel idræt, siger Simone Dyreholt, der i dag er ved at afslutte sin behandling og har tabt sig. 

Michelle Arboe skal derimod til at starte sin behandling på sygehuset.

- Jeg er mest spændt på, om det virker, for jeg vil også gerne tabe mig. Jeg er rigtig ked af det for tiden, og jeg tror, at jeg ville være meget mere glad, siger hun. 

Lægerne kigger på alt

Ifølge overlæge Jens-Christian Holm, så handler det om at se på børnene, deres familier og alt omkring dem. 

- Vi kigger på deres morgenmad, frokost, aftensmad, juice, iste, saft, kakao, slik, snacks og fastfood. Alting. Hvis man ikke tager alle disse ting i betragtning, så er kroppen så dygtig, at den bevarer fedtmassen. Og så går børnene forgæves. De skal have en komplet omlægning af alt, der sker omkring dem, siger han. 

Han fortæller, at de fleste i Danmark tror, at man bare skal bevæge sig lidt mere og spise lidt sundere, så går det nok. Men sådan er det overhovedet ikke. 

- Man skal lægge det hele om. Hvis man snakker om motivation og sund kost, så har man ikke forstået, hvad det drejer sig om. Vi har 50 års evidens for, at det ikke hjælper "bare" at snakke om at spise sundt og røre sig. Man skal have professionel hjælp, fortsætter overlæge Jens-Christian Holm.

- Hvis man ikke har indsigt i det, så er det svært at forstå. Men der er virkelig forskel fra at gå og gemme sig, være ked af det og være ensom til at være udadvendt, deltage i sociale aktiviteter, gå i skole og forbedre karakterer, fortsætter han. 

Når man er tyk, kan man blive syg

quote Det er en rigtig seriøs ond cirkel, hvor de får det værre og værre

Jens-Christian Holm, overlæge

Det er kendt, at der er mange fysiske konsekvenser ved overvægt. Men der er også mange psykiske konsekvenser. Faktisk er der 20 sygdomme, der kan komme i børnealderen og flere som voksen. 

- Det er nedsat selvværd, børn der isolerer sig og bliver ensomme. Det er ikke særlig sjovt at blive drillet i skolen, og så isolerer de sig og trækker sig endnu længere tilbage og bliver endnu mere stille og endnu mere overvægtige. Det er en rigtig seriøs ond cirkel, hvor de får det værre og værre, siger overlæge Jens-Christian Holm.

Det kan Michelle Arboe nikke genkendende til. Hun er flere gange blevet kaldt navne i skolen og gået grædende hjem. 

- Det var virkelig ikke sjovt. På det tidspunkt støttede ingen mig. Det er heldigvis blevet bedre nu, da min klasse er begyndt at støtte mig, siger hun. 

Ifølge Jens-Christian Holm, så er der mange, der tror, at man ikke kan lave 20 ændringer på en families vaner. 

- Men de har slet ikke forstået, hvor meget deres børn gerne vil tabe sig. Hvis man laver en middelmådig løsning, er det børnene, der ender med at blive kede af det, siger han. 

Sygehuset har netop offentliggjort en undersøgelse, hvor de konstaterer, at børns livskvalitet bliver væsentlig forbedret efter endt behandling. 


Nyhedsoverblik