Supermåne kan ses i aften - bliver årets største fuldmåne

Supermånen tirsdag aften er en såkaldt snemåne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter en tirsdag som både byder på regn, byger og blæst, så klarer det i eftermiddagens og aftenens løb gradvist op fra vest og nordvest.

Det giver mulighed for kig til aften- og nattehimlen, og netop den kommende nat er der en særlig god grund til at læne hovedet bagover og stikke næsen i sky.

Ikke nok med at det er fuldmåne, så vil fuldmånen også være en såkaldt supermåne. 

Blodmåne
Læs også
Månen blev så rød: Se seernes flotte billeder
Blodmåne
Læs også
Månen blev så rød: Se seernes flotte billeder

Supermåne er den betegnelse, man bruger om den fuldmåne, som falder sammen med dét tidspunkt på året, hvor Månen er nærmest Jorden.

Det punkt kaldes perigæum, og her er gennemsnitsafstanden mellem Månen og Jorden 'kun' 362.600 kilometer, mens den i gennemsnit over et helt år befinder sig i en afstand af 384.400 kilometer.

Under en supermåne vil månen både være større på himlen og lyse betydeligt mere end under en gennemsnitlig fuldmåne. 

Bliver også betegnet som snemåne

Derudover er den kommende supermåne også kendt som en 'snemåne'. Navnet er et gammelt begreb, som blandt andet er blevet brugt af de nordamerikanske indianere, som i sin tid gav forskellige fuldmåner navn i løbet af året.

Den fuldmåne, som ligger i februar, blev ofte betegnet som snemåne, da det var den tid på året, hvor der oftest lå sne. 

Det kan vi ikke just prale af her i Danmark i aften, hvor der ikke er så meget et snefnug at spore - hverken på jorden eller i luften.

Bedst mulighed i aften

Hvis man har planer om at iagttage supermånen, så er der bedst chance for at opleve den tirsdag aften. Månen står op kort efter klokken 17, og her er det fortsat lyst. I den efterfølgende periode bevæger Månen sig højere op på himlen, samtidigt med at det gradvist bliver mere mørkt.

Det er i denne periode, at man tydeligst vil kunne fornemme størrelsen på fuldmånen. Når Månen befinder sig nær horisonten, vil et optisk bedrag medføre, at Månen synes større.

blodmaane_over_haslev.jpg
Læs også
Total måneformørkelse i nat - skyer kan drille mange steder
blodmaane_over_haslev.jpg
Læs også
Total måneformørkelse i nat - skyer kan drille mange steder

Det skyldes både måden, hvorpå atmosfæren afbøjer lyset, men også at man lettere kan sammenligne Månens størrelse med bygninger og andre genstande.

Generelt vil der være relativt klart vejr over Danmark, men især længst mod vest - og øst - er der større risiko for skyer, som kan genere udsynet.

I nattens løb vil der dog gradvist komme flere skyer, og det reducerer chancerne for at se supermånen.

Månens bane er elliptisk

Det modsatte af perigæum er apogæum, når Månen er længst fra Jorden. I det tilfælde er afstanden mellem Månen og Jorden i gennemsnit 405.400 kilometer. Fuldmånen på den tid af året er kendt som en 'mikromåne'.

Årsagen til ændringerne i afstanden mellem Månen og Jorden skyldes, at Månens bane omkring Jorden ikke er cirkelformet, men en smule elliptisk.

Størrelsesforskellen - set fra Jorden - mellem en supermåne og en mikromåne er 14 procent, mens forskellen i lysstyrke er op mod 30 procent.

Den næste supermåne vil indtræffe den 9. marts 2020.


Nyhedsoverblik