Slud- og snebyger lørdag giver glatte veje flere steder

Som følge af slud- og snebyger, samt temperaturer tæt på frysepunktet, er der lørdag formiddag glatte veje rundt omkring i landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er en god idé at være ekstra påpasselig, når man bevæger sig ud i trafikken lørdag formiddag.

Som følge af lokale slud- og snebyger og let frost meldes der flere steder i landet om både sne- og isglatte veje. 

Det er navnligt over dele af Midt- og Vestsjælland, store dele af Østjylland samt lokalt på Fyn, at vejene kan være glatte. Tidligere lørdag morgen blev der også advaret om glatte veje i det sydlige Jylland.

Også i Nordjylland har glat føre formentlig været årsagen til hele fem trafikuheld på Frederikshavnmotorvejen lørdag, det oplyser vagtchef ved Nordjyllands Politi Bruno Brix til TV 2 Nord.

Fredag aften var der blandt andet meldinger om ret tæt snefald flere steder på Midtsjælland, og i de områder, hvor sneen er faldet, kan især mindre veje fortsat være glatte.

NEDBØRTYPER

Regn er dråber af flydende vand.
 

Slud er en blanding af regn og sne - ikke at forveksle med tøsne.


Tøsne er sne, der pga. begyndende smeltning er våd. Tøsne er pr. definition dog sne.


Sne er sammensatte iskrystaller, der kan falde til jorden som større eller mindre fnug.


Isslag er underafkølet regn - flydende vand med en temperatur under 0° - der, ved kontakt med faste overfalder, omgående fryser til is.


Hagl er isklumper af varierende størrelse og kan dannes året rundt i kraftige bygeskyer.

Grå lørdag med hvide islæt

De seneste dage har koldere luft fundet vej til Danmark, og i den forbindelse har der flere dage i træk været slud- og snebyger rundt omkring i landet.

Det er samme vejrsituation, vi vil opleve lørdag, hvor relativt kold luft blæser ind over Danmark fra øst og senere sydøst. Luften er ustabil, og det vil sige, at der let dannes byger.

Da temperaturen samtidigt befinder sig mellem frysepunktet og tre graders varme, vil nedbøren fra bygerne falde som både sne,- slud- og regn.

Bygerne dannes især de steder, hvor luften har passeret henover "lunt" hav. Det betyder, at man særligt ved østvendte kyster vil kunne opleve byger, som er dannet over Østersøen og Kattegat.

Vejrsituationen lørdag klokken 15. Især over de sydøstlige egne kan der være enkelte slud- og snebyger, mens der er mulighed for lidt solskin længere mod nord og vest.
Vejrsituationen lørdag klokken 15. Især over de sydøstlige egne kan der være enkelte slud- og snebyger, mens der er mulighed for lidt solskin længere mod nord og vest. Foto: TV 2 Vejret

I den øst- og sydøstlige vind vil bygerne drive med vinden et stykke ind over land, inden de langsomt mister pusten og går mere eller mindre i opløsning. I forbindelse med regulære snebyger, så kan der stedvis falde op mod et par centimeter sne.

I den nordvestlige del af landet vil det holde overvejende tørt, og her vil der i perioder også være mulighed for at få lidt kig til solen.

Vejrsituationen med slud- og snebyger fortsætter hele lørdagen, inden dele af Danmark søndag kan få sne, som breder sig ind over den vestlige del af landet fra Nordsøen.


Nyhedsoverblik