Skat tyvstarter: Nu kan du allerede se, om du skal have penge tilbage

Der er lang kø for at se årsopgørelsen på allerede kort efter, at Skat har åbnet op for skatteborgerne på skat.dk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skat har åbnet op for, at du allerede nu kan tjekke, om du får penge tilbage i skat for skatteåret 2017. Den officielle dato for, hvornår skatteborgerne kan se deres årsopgørelse er ellers først på mandag.

- Vi er allerede nu klar til at afprøve brugen af systemerne. Vi har derfor valgt at åbne før planlagt for de mange interesserede borgere. Vi bruger weekenden til at sikre, at alt virker som det skal og for at få finjusteret vores systemer. Da vi bruger weekenden som en testperiode, kan borgerne måske opleve, at systemet kommer til at køre ustabilt, samt at der eventuelt kan være begrænset adgang fra udlandet, siger Jørgen Bo Madsen, der er kontorchef i IT i Skat.

Når du logger ind på skat.dk for at se din årsopgørelse vil du komme til at stå i kø, fordi der er mange, der forsøger at se årsopgørelsen på samme tid. Systemet fortæller dig så, hvor længe, du skal vente.​

- Systemet vurderer, hvor lang tid, du skal stå i kø, inden du kan se din årsopgørelse. Og så bliver det lettere og lettere at komme ind som dagene går, siger underdirektør i Skat Ineke Petersen og fortsætter:

- Hvis man er meget ivrig for at se årsopgørelsen uden at stå for meget i kø, så skal man prøve at logge på om natten, hvor de fleste sover.

Er du en af dem, der har fået penge tilbage, får du udbetalt pengene på din Nem-konto den 10. april.

De fleste får penge tilbage

quote Vi runder trækprocenten op til nærmeste hele tal på forskudsopgørelsen. På den måde er vi sikre på, at folk ikke uforvarende kommer til at stå med en restskat

Ineke Petersen, underdirektør i Skat 

Tre ud af fire skatteborgere kan se frem til at få en positiv hilsen fra skat i form af et grønt tal på årsopgørelsen.

Når så stor en del af danskerne kan se frem til en positiv hilsen fra Skat, skyldes det især, at der aldrig er decimaler på borgernes trækprocent på forskudsopgørelsen. Trækprocenten er derimod reguleret op til nærmeste hele tal.

Hvis din trækprocent reelt skulle være 37,4 procent, bliver den altså rundet op til 38 procent. I det tilfælde betyder det, at du i løbet af skatteåret betaler 0,6 procentpoint for meget i skat. Hvis din forskudsopgørelse ellers har været korrekt, betyder det, at du får penge tilbage i marts året efter.​

​- Vi runder trækprocenten op til nærmeste hele tal på forskudsopgørelsen. På den måde er vi sikre på, at folk ikke uforvarende kommer til at stå med en restskat, siger underdirektør i Skat Ineke Petersen.

Sætter fradrag lavere for en sikkerhed skyld

Andre årsager til, at mange får penge tilbage, er, at en del selv regulerer forskudsopgørelsen med henblik på at undgå et skattesmæk, når årsopgørelsen kommer.

- Nogle borgere forskudsregistrerer på en måde, så der er større sandsynlighed for, at de får penge tilbage, siger hun og forklarer videre:

- De sætter deres fradrag lavere end det, de reelt er berettiget til. Der er nogle borgere, der godt kan lide at have den tryghed, siger hun.

Pæn godtgørelse venter

De, der får penge tilbage i skat, kan desuden se frem til en godtgørelse på 0,5 procent af det beløb, de har til gode hos Skat.

Den godtgørelse kan man godt være tilfreds med sammenlignet med, hvad man ellers får i rente i landets banker, fortæller lektor i skatteret ved Copenhagen Business School Søren Bech:

quote Det er ikke en svimlende høj godtgørelse, men det er okay i forhold til, hvad du kan få på en konto i banken

Per Ørtoft Jensen, Revisor og ekspert i personbeskatning hos revisionsselskabet Pwc

- Det er en rigtig god rente. Hvis man alternativt har penge stående hos banken, så giver det typisk ikke noget i rente i øjeblikket, så en godtgørelse på 0,5 procent er en god forrentning, siger han.​

Skats godtgørelse er skattefri

Sammenligner man Skats godtgørelse med bankernes renter, skal man desuden tage højde for, at man – i modsætning til renter i banken - ikke skal betale skat af godtgørelsen på 0,5 procent fra Skat. Når man sammenligner godtgørelsen med bankrenterne, svarer godtgørelsen derfor til en rente på cirka 0,75 procent før skat.

Revisor og ekspert i personbeskatning hos revisionsselskabet Pwc Per Ørtoft Jensen peger ligeledes på, at Skats godtgørelse ligger i den høje ende, hvis man sammenligner med bankernes renter.

- Det er ikke en svimlende høj godtgørelse, men det er okay i forhold til, hvad du kan få på en konto i banken, siger han og peger på, at den højeste bankrente, du kan finde lige nu uden at binde dine penge i længere tid, netop er 0,7 procent.

Først den 10. april meddeler Skat, hvor meget folk i gennemsnit har fået tilbage i skat. Da årsopgørelsen kom i marts sidste år, fik de skatteborgere, der fik penge tilbage, i gennemsnit 5.063 kroner tilbage for skatteåret 2016.

Dyrt at skylde penge til skat

Tilhører du i stedet den sidste fjerdedel af skatteborgerne, der får et skattesmæk, bliver du i stedet mødt af strafrenter. Betaler du skattesmækket senest den 2. juli 2018, slipper du med en rente på 1,7 procent. Renten er en såkaldt dag-til-dag-rente. Det er derfor billigere jo hurtigere, du betaler.

Renterne hos Skat kan ikke trækkes fra, og sammenligner du med renter, du betaler andre steder, svarer renten på 1,7 procent derfor til en rente på omkring 2,5 procent før skat.

Får du ikke betalt dit skattesmæk senest den 2. juli, stiger strafrenten hos Skat til 3,7 procent. Nu er der ikke længere tale om en dag-til-dag-rente. I stedet lægger skat bare 3,7 procent oven i det, du skylder og regner beløbet ind i din skat for 2019.

Sådan gør Skat med de store skattesmæk

Er dit skattesmæk højere end 20.325 kroner, og har du ikke betalt det senest den 2. juli, bliver de 20.325 kroner regnet ind i din skat for 2019. Den del af beløbet, der er højere end 20.325 kroner bliver delt op i tre rater, som du skal betale i august, september og oktober.

Lyder din restskat på eksempelvis 26.325 kroner, bliver de 6000 kroner, der overstiger de 20.325 kroner, delt op i tre gange 2000 kroner.

Du skal dermed betale 2000 kroner i august, september og oktober.


Nyhedsoverblik