Sælger gård for svimlende beløb: - Det er min kones pension

70-årige Mogens Echberg satte resolut sin gård til salg, da han fik kræft. Nu er den solgt for 66 millioner kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Folk sagde, at Mogens Echberg ikke var rigtig klog, da han for 30 år siden købte et landbrug på Vestsjælland. Men de skulle blive klogere.

Mogens og Bente Echberg har netop solgt Kaldredgården, der ligger mellem Kalundborg og Jyderup, for 66,3 millioner kroner. 

Det er rundt regnet fire gange så meget som den offentlige vurdering, der ifølge EjendomsWatch lå på 16,4 millioner i 2015. 

- Nu siger de alle sammen, at jeg var heldig, lyder det forundret fra Mogens Echberg.

Han føler sig ikke heldig, forklarer han, da TV 2 lykønsker ham med salget, for han er ikke kommet sovende til noget. Og situationen er alvorlig. 

Mogens Echberg har kræft. Boliggevinsten skal passe på hans hustru, når han ikke selv kan gøre det længere.

Ikke held, men hårdt arbejde

Indtil for "en halv snes år siden" lagde 70-årige Mogens Echberg tusindvis af timer i landbruget årligt. 

Han havde grise og dyrkede rug, hvede, byg og raps. Og bygningerne skulle løbende holdes ved lige og bygges om, så de passede til driftens behov.

Da decemberorkanen i 1999 væltede alt omkuld, genopbyggede han hele gården. 

- Når man har puklet derude 3-4.000 timer i året for at holde biksen i gang, så er det ikke held. Så er det hårdt arbejde, siger Mogens Echberg. 

- Vi har jo solgt til det, den var værd. Selvfølgelig gav jeg mindre for den for 30 år siden. Priserne er jo steget lidt de seneste 30 år. Sådan er det jo, ræssonerer han.

Han medgiver, at prisen er ganske pæn i forhold til, hvad der blev betalt dengang for 30 år siden. Men siden da er der blevet bygget om flere gange og drevet landbrug, så han kan ikke stikke provenuet direkte i lommen. 

- Min kone skulle ikke sidde alene med det

For nogle år siden flyttede parret til en mindre ejendom ved vandet. 

- Jeg var jo ved at blive så gammel, at det var tid til at gå på pension. Og min kone syntes, det var lidt meget at gå og passe drivhuse på 5-600 kvm til to mennesker, fortæller Mogens Echberg. 

Det var hele tiden meningen, at parrets sted i Kaldred skulle sælges. Den endelige beslutning blev taget, da landmanden blev syg. 

- Jeg fik konstateret kræft, fortæller han. 

- Det skubbede da på beslutningen. Det gjorde det da. Min kone skulle ikke sidde alene tilbage med alt det. Så vi satte det til salg, den dag jeg fik at vide, jeg har kræft. Så der kom styr på dét.

Grus i god kvalitet

Det er den internationale vejbygningskoncern Colas S.A., der har base i Paris, der har betalt den betragtelige pris for landbruget på Vestsjælland. 

Hans Oluf Krog, der er administrerende direktør i Colas Danmark, har ikke ønsket at kommentere investeringen over for EjendomsWatch.

Men ifølge Mogens Echberg er der en god grund til, at virksomheden investerer 66,3 millioner i grunden. Den er nemlig fuld af 'guld'.

- Der er store forekomster af grus på grunden. Det er faktisk det sted på Sjælland, hvor der er mest grus af en god kvalitet.

Drømte om krydstogt

Hvad gør man så, når man har solgt en ejendom for så svimlende beløb? 

- Det bestemmer helbreddet jo nok, lyder det afklaret fra Mogens Echberg.

Han har småcellet lungekræft, fortæller han. En meget aggressiv kræftform. 

- Der var da nogle ting, vi gerne ville have nået. Vi ville gerne have rejst lidt. Jeg ville da have været på krydstogt. Det er jo meget passende, når man er en gammel mand. Men nu må vi se, hvor langt vi kommer. Sådan er det.

Salgsprovenuet bliver heller ikke vekslet til en prangende villa med swimmingpool. 

- Nej, vi har en lille landejendom ved stranden, som vi har sat i stand. Vi bor godt. Vi mangler ikke noget.

-  Så må vi nyde det, så længe jeg får lov. Man kan ikke vide, hvor længe. Det må tiden vise. Så må jeg håbe, at min kone får glæde af det. Det bliver så hendes pension.


Nyhedsoverblik