Så tæt på er forårsvarmen

Over en afstand på blot 45 kilometer stiger temperaturen 12 grader.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Foråret er den årstid, der har de største temperaturudsving.

Det gælder både mellem dag og nat, men også mellem forskellige steder, der ligger geografisk tæt på hinanden. 

Sidstnævnte kan man på egen krop opleve i dag, hvis man agter at krydse den vestlige del af Østersøen mellem Gedser og Rostock.

På den blot 45 kilometer lange tur vil man kunne opleve en temperaturforskel på hele 12 grader. 

Således var temperaturen i Gedser klokken 14 blot 6,0 graders varme, mens man på den tyske side af Østersøen kunne nyde 18,2 graders forårsvarme i Rostock.

Østersøen køler

Årsagen til den store temperaturforskel – og det kølige vejr ved Gedser – skyldes Østersøens kolde vand. Med havtemperaturer på blot 4-5 graders varme og en vedholdende frisk til hård nordøstenvind 'smitter' havets temperatur af på luften.

Derfor føles det næsten vinterligt koldt, hvis man befinder sig ved de østvendte kyster i dag. Omvendt har aprilsolen masser af magt, og luften opvarmes hurtigt over den varme landjord. 

Fredag eftermiddag er der 12 graders forskel mellem Gedser og Rostock. En afstand på blot 45 kilometer. Foto: Grafik / TV 2 VEJRET
Fredag eftermiddag er der 12 graders forskel mellem Gedser og Rostock. En afstand på blot 45 kilometer. Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Det nyder man godt af i det nordlige Tyskland, hvor luften har passeret en længere tur over land.

Samme fænomen opleves i dag på Bornholm, hvor man ved Hammer Odde ud til havet måler 6 graders varme, mens man på læsiden i Rønne kan gå tur i 10,2 graders varme.


Nyhedsoverblik