Nu skal du få vinterdæk på bilen - men ventetiden er lang

Kun lidt over halvdelen af de danske bilister har fået skiftet til vinterdæk, og dækbranchen forudser en prop, nu hvor vejret skifter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er ved at være oppe over, hvis du endnu ikke har fået vinterdæk på bilen. Det usædvanlig varme efterår lakker mod enden, og temperaturen begynder at ligge omkring de syv grader, hvor man ifølge tommelfingerreglen skal have skiftet dækkene.

- Selvom det har været varmt den seneste tid, så ændrer det sig markant nu, og det ændrer sig fra dag til dag, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

Allerede i weekenden og i næste uge risikerer bilisterne at skulle ud at køre i deciderede minusgrader.

- Det kan begynde at blive frost, men allerede når vi har temperaturer omkring en håndfuld grader, er vinterdæk bedre end sommerdæk. Desuden kører de fleste bilister nu i de mørke timer, hvor det er køligst, så selvom dagtemperaturen kan komme op over de syv-otte grader, kører man generelt, når det er koldt om morgenen eller sen eftermiddag, siger Jens Ringgård Christiansen.

Man må indstille sig på ventetid

Men selvom meteorologens prognoser siger, at det er tid til vinterdæk, må man indstille sig på ventetid, lyder det fra dækbranchen.

VINTERDÆK

Vinterdæk er ikke lovpligtige. Dækkene skal dog have en mønsterdybde på mindst 1,6 mm, og FDM anbefaler, at man allerede skifter ved tre mm. Bødetaksten for et ulovligt dæk er 1000 kr. Med fire ulovlige dæk kan du gange op.

 

Vinterdæk er udstyret med lameller, der sikrer, at sne arbejder sig ud af dækkets mønster. De er lavet af en gummiblanding, der bevarer sin fleksibilitet ved lave temperaturer. Om sommeren bliver vinterdæk bløde.

 

Hvis du har sommerdæk på bilen, bør du helt undgå at køre ud i sne og slud, da sommerdæk ikke har lamellerne, der skal få sneen ud af mønstret igen.

- Du skal allerede nu forvente én til to ugers ventetid, hvis du endnu ikke har fået skiftet til vinterdæk. Nogle steder kan ventetiden være endnu længere, fortæller Kenneth Saust, der formand for Dækimportørforeningen i Danmark.

Ifølge Kenneth Saust er det kun omkring 50 til 60 procent af bilerne, der har fået skiftet til vinterdæk. Det betyder, at der kan komme en endnu større prop, hvis vejret for alvor slår om.

- Der er en stor restgruppe. Mange bliver overrasket over, at de ikke bare kan suse ned og få sat deres hjul på, men det er der simpelthen ikke kapacitet til. Man er ikke alene om at skulle stå i kø, lyder det fra Kenneth Saust.

15 procent kører vinteren igennem på sommerdæk

Selvom 40 til 50 procent så i princippet burde mangle at få skiftet, er det ikke ensbetydende med, at de alle stiller sig i kø på det lokale dækcenter. Omkring 15 procent af bilisterne kører vinteren igennem på sommerdæk. Det er ikke ulovligt, men de har markant dårligere køreegenskaber end vinterdæk i koldt vejr, hvor gummiet i sommerdæk bliver meget hårdt. Helårsdæk regnes med under vinterdæk.

- Når vi er ude og tælle dæk op i januar, er det kun omkring 85 procent, der har vinterdæk på, siger Kenneth Saust.

rim.jpg
Læs også
Her stod man op til frost - nu skal der vinterdæk på bilerne
rim.jpg
Læs også
Her stod man op til frost - nu skal der vinterdæk på bilerne

Dækformanden vurderer, at det er det varme efterår, der er skyld i, at så mange endnu kører på sommerdæk.

Vinterdæk er ikke lovpligtige i Danmark. Dækkene skal dog have en mønsterdybde på mindst 1,6 millimeter, og FDM anbefaler, at man allerede skifter ved tre millimeter.


Nyhedsoverblik