Myndighed: Du har en særlig pligt, når det er varmt og tørt

Sluk gløderne i grillen med vand og smid ikke cigaretskod i naturen, lyder opfordring fra myndighed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det usædvanlige sommervejr i forårsmåneden maj har i stor stil fået danskerne til at flytte udenfor. Der bliver hygget med bål og grillet i landets haver, parker, på stranden og i skoven.

Men med kun 11 millimeter regn på landsplan og 11 timer og 28 minutters sol om dagen i maj er der knastørt i stort set hele Danmark – faktisk så tørt, at vi nærmer os den tørreste maj måned i 49 år.

Derfor er der lige nu ekstra meget grund til at være agtpågivende med åben ild i naturen, lyder det fra forebygningsekspert i beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard.

quote Lige nu er det en god ide at have vand i nærheden til at slukke grill og andet med, hvis man tænder op.

Mads Dalgaard, forebygningsekspert

Det gælder især, når man griller i naturen, men også hjemme i haven.

- Man skal holde afstand til marker og enge og sørge for at kullet i grillen er helt slukket, inden man forlader det. Hvis det blæser, skal man være særlig opmærksom, fordi gløderne kan tages af vinden, forklarer Mads Dalgaard. 

Sommer
Læs også
Ny sommerdag i Danmark - her har det været varmest
Sommer
Læs også
Ny sommerdag i Danmark - her har det været varmest

Sluk grillen med vand – ikke med sand

Det samme gælder de bål og bålfad, som mange danskere hygger om i haven eller i naturen – og man skal måske overveje, om det i det hele taget er lige nu, man skal tænde bål i haven. Der gælder nemlig ifølge Mads Dalgaard et forsigtighedsprincip om, at hvis der er fare for brand, så skal man ikke tænde ild.

- Lige nu er det en god ide at have vand i nærheden til at slukke grill og andet med, hvis man tænder op.

Det gælder især, hvis man griller på stranden, hvor man under ingen omstændigheder må dække grillen til med sand for at slukke gløderne.

quote Der findes ikke noget mere forfærdeligt, end at et barn eller en hund brænder sig på en nedgravet grill

Mads Dalgaard, forebygningsekspert

En nedgravet engangsgrill på stranden holder sig varm i 24 timer, og der har allerede i år været eksempler på børn og hunde, der har fået alvorlige forbrændinger på fødder og poter.

- Der er vand forholdsvis tæt på, når man befinder sig på eksempelvis stranden, så det er jo bare et spørgsmål om at tage en spand med og sørge for, at alt er kølet ned, inden man går. Der findes ikke noget mere forfærdeligt, end at et barn eller en hund brænder sig på en nedgravet grill. Det må man simpelthen ikke, lyder det fra eksperten.

Smid ikke cigaretter ud af bilvinduet

Udover grillen og bålstedet er der et andet redskab, som danskerne bruger tit, men som politiet og forsikringsselskaber allerede har advaret om flere gange: Ukrudtsbrændere. 

Det kan være farligt at bruge sådan en her, mens det er så tørt.
Det kan være farligt at bruge sådan en her, mens det er så tørt. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Ukrudtsbrændere har i foråret været årsag til flere småbrande og med den tørre periode, som maj har vist sig at være, er det lige nu en god ide at være ekstra agtpågivende i forhold til ukrudtsbrænderne og andre maskiner, der udsender gnister. Alternativt måske helt holde sig fra dem lige nu, hvis man som privat ikke er vant til at håndtere maskinerne.

quote Sørg for, at cigaretten er slukket, inden du smider den fra dig. Også når du går dig en tur

Mads Dalgaard, forebygningsekspert

Og så er der selvfølgelig rygerne.

- At køre ude på de åbne vidder og hygge sig med en cigaret, som så bliver smidt ud af vinduet, er heller ikke en god ide, når alt er så tørt, som det er tilfældet lige nu. Sørg for, at cigaretten er slukket, inden du smider den fra dig. Også når du går dig en tur, siger Mads Dalgaard. 

Sol og forår i marts
Læs også
Sommervejret øger risikoen for tørke her i regionen
Sol og forår i marts
Læs også
Sommervejret øger risikoen for tørke her i regionen

Pligt til at holde sig orienteret

Ingen kommuner har på nuværende tidspunkt efter råd fra de lokale brandmyndigheder nedlagt forbud mod åben ild, men da det ifølge TV 2 Vejret ikke er muligt at vride en dråbe regn ud af prognoserne den kommende uge, kan det snart blive en realitet i for eksempel den nordlige og østlige del af landet, hvor man nogle steder nærmer sig et tørkeindeks på 8 på en skala, der går til 10. 

Beredskabsstyrelsen oplyser, at man på grund af forsigtighedsprincippet som borger har pligt til at holde sig orienteret på kommunens og det lokale brandvæsens hjemmesider i forhold til eventuelle forbud mod åben ild.

Det er også muligt at holde sig orienteret på beredskabsstyrelsens hjemmeside, hvis tørken fortsætter.


Nyhedsoverblik