Mens tilliden til Folketinget vakler, er troen på lokale politikere intakt

Selv om politikerleden spreder sig landet over, er der stadig stor tiltro til de kommunale og regionale politikere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vi hører det igen og igen. Tilliden til landets politikere er i bund, politikerleden tager til, og selv brugtvognsforhandlere anses som værende mere troværdige end de folkevalgte.

Men faktisk har danskerne et andet og mere positivt syn på de lokale politikere ude i kommunerne og regionerne.

Det fremgår af en ny analyse fra Tænketanken Kraka på baggrund af tal fra Eurobarometer.

quote Vi hører ofte om, at folketingspolitikerne lever i en osteklokke inde bag Christiansborgs mure

Ulrik Kjær, kommunalforsker, Syddansk Universitet

Rema-effekten

Analysen viser, at mens tilliden til både Folketinget, regeringen og landets politiske partier har været dalende over de seneste 10 år, har den været stabil og langt højere for kommunalpolitikerne.

Ifølge kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet kan en del af forklaringen være, at lokalpolitikerne er langt tættere på danskernes hverdag. 

1509012191_150218konference03.jpg
Læs også
Tre sager der kan afgøre valget i din kommune
1509012191_150218konference03.jpg
Læs også
Tre sager der kan afgøre valget i din kommune

- Vi hører ofte om, at folketingspolitikerne lever i en osteklokke inde bag Christiansborgs mure. Der er mange flere, der har været tæt på eller talt med en lokalpolitiker, så de er tættere på borgerne. Man kan nærmest tale om Rema-effekten, hvor du kan støde på din lokale politiker nede i supermarkedet, siger han.

De lokale forstår hurtigere vigtigheden

I analysen af danskernes politiske tillid fremgår det, at 78 procent havde tillid til Folketinget i 2008, mens tallet i dag er faldet til 58 procent.

Tilliden til lokale autoriteter, der her skal forstås bredt som både kommunale og regionale politikere og institutioner, er til gengæld intakt.

72 procent af befolkningen svarede i 2010, at de havde tillid til de lokale autoriteter, og tallet er det samme i 2017.

quote Der er i allerhøjeste grad grund til bekymring. Og jeg tror egentlig, at alle politikere tænker over det og er noget bekymrede

Pia Kjærsgaard (DF), formand for Folketinget

- Når politikerne er tættere på borgerne, kan de hurtigere fornemme strømninger i samfundet, mens de på Christiansborg fra tid til anden lidt for sent opfanger, hvad der betyder noget for ’almindelige mennesker’, forklarer Ulrik Kjær.

Som eksempel nævner han emnet flygtninge og integration, som flere borgmestre og politikere på den københavnske vestegn var hurtigere til at tage en kritisk holdning til end deres landspolitiske kolleger.

Et andet emne er udkantsproblematikken, hvor danskerne rundt om i landet kan have en opfattelse af, at deres lokale politikere har bedre føling med deres dagligdag, end lovgiverne har i Folketinget.

Undersøgelser har varslet rekordlav tillid

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), har flere gange tidligere udtalt bekymring over, at afstanden mellem borgere og politikere er blevet for stor i Danmark.

- Der er i allerhøjeste grad grund til bekymring, og jeg tror egentlig, at alle politikere tænker over det og er noget bekymrede. For vi skal helst nyde befolkningens tillid, når de skal hen og stemme. Det er jo derfor, vi er her, sagde Pia Kjærsgaard sidste år til TV 2

rene_og_braedder.jpg
Læs også
Toppolitikere skal hjælpe byrødder gennem de lange knives nat
rene_og_braedder.jpg
Læs også
Toppolitikere skal hjælpe byrødder gennem de lange knives nat

Her viste en undersøgelse, at vælgerne havde mindre tillid til de folkevalgte end på noget andet tidspunkt de seneste 25 år.

Da en anden undersøgelse året forinden viste samme billede, skrev Pia Kjærsgaard i et blogindlæg på tv2.dk, at hun tror, at historier om løftebrud og fokus på politikernes løn og goder har været med til at så øget tvivl om politikerne.

TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra Pia Kjærsgaard til den nye analyse fra Kraka.


Nyhedsoverblik