Konstant forkølet i julen? Måske har du 'juleallergi'

Man kan let forveksle en klassisk forkølelse med en allergisk reaktion.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kæmper du en konstant kamp mod snotnæse i december, kan det være, at du ikke bare er et særligt uheldigt offer for forkølelse. 

Mange af de ting, vi omgiver os med i julen, kan nemlig give allergiske reaktioner som irriterede luftvejene og kløe i øjnene. Symptomer, der let kan forveksles med forkølelse, fortæller vicedirektør i Astma Allergi Danmark Anne Holm Hansen.

- Hvis du har astma eller høfeber, er der mange irritanter i luften i julen med stearinlys, madlavning, partikeludslip og brændeovne, siger Anne Holm Hansen. 

- Stearin er en relativt stor synder, fordi man ikke tænker over det. Det er også svært at sige noget, hvis man skal til juleaften, hvor der er mange stearinlys – man vil jo ikke være lyseslukker, siger Anne Holm Hansen og råder til, at man sørger for en god udluftning, hvis man ikke har mod på at skifte de levende lys ud med kunstige. 

Julemand
Læs også
Ekspertens gode råd:
Sådan holder du dit juletræ flot og grønt
Julemand
Læs også
Ekspertens gode råd:
Sådan holder du dit juletræ flot og grønt

Også juletræet kan være en skjult allergibombe. Der kan være skimmelsvamp i træet, og hvis man er allergisk over for svampe, kan det få næsen til at løbe. 

Se hele listen over ting, der kan give allergiske reaktioner, i bunden af artiklen. 

Grønt eller hvidt snot

De almindelige symptomer på høfeber er løbende eller tilstoppet næse, og nogle får også kløe i øjnene. Astmasymptomer viser sig som lettere nedsat lungefunktion. 

Juletræ i Asylbørnehaven i Kalundborg
Læs også
Det første juletræ blev tændt i Danmark for mere end 200 år siden
Juletræ i Asylbørnehaven i Kalundborg
Læs også
Det første juletræ blev tændt i Danmark for mere end 200 år siden

Hvis du er i tvivl, om du er forkølet eller allergiker, kan du tage et nærmere kig i snotpapiret. 

- Hvis man har høfeber, er snottet hvidt og flydende, mens det er mere grønligt, hvis man er forkølet. Det forsvinder også igen (ved en forkølelse red.), men det gør det andet ikke, hvis man bliver ved med at blive påvirket af det, man ikke kan tåle, forklarer Anne Holm Hansen.

Har man vedvarende nyseture eller løbenæse, kan det være en god idé at gå til lægen, der kan være behjælpelig med at finde en behandling, som vil gøre julen mere overkommelig.

Disse ting kan give juleallergi

  • Juletræet
    Juletræet er en af de helt store syndere, når det kommer til 'juleallergi'. Den velkendte granduft er skabt af harpiksstoffer, for eksempel canadabalsam og kolofonium, som kan fremkalde symptomer hos folk med allergi.
    Derudover kan man få symptomer i næse og lunger, hvis der er skimmelsvampe på træet.
    Et godt råd kan være at give træet en omgang med haveslangen og lade det tørre et par dage, før man sætter det ind i stuen.
     

  • Levende lys

    Kalenderlys, adventslys, juledekorationer, juletræslys – der er levende lys overalt i julen. Stearinlys afgiver partikler, som kan blive fanget i svælget, mens de helt små partikler kan sætte sig langt nede i lungerne og fremkalde symptomer hos folk med følsomme luftveje og astma.

    Hvis man vil begrænse udskillelsen af partikler, skal man huske at lufte ud – men gør det, når lyset er slukket, da et blafrende lys udvikler endnu flere partikler.

    Man kan også forkorte vægen på lyset, for med en kortere væge får man en mindre flamme og dermed mindre sod og færre partikler.
     

  • Julemad

    Hvis man er en af de cirka en million danskere med pollenallergi, kan man risikere at få symptomer af nødder, mandler, marcipan, nougat, konfekt og kager. Samtidig reagerer mange med græspollenallergi på appelsiner, klementiner og mandariner, som også er klassikere i julehyggen.

    Når man både reagerer på pollen og fødevarer, har man en såkaldt krydsreaktion, som kan medføre kløe og hævelse af læber, mund og svælg.

    Tilberedningen af julemaden kan også skabe problemer. Stegeosen i køkkenet kan irritere følsomme luftveje, så sørg for at lufte rigtig meget ud, og lad emhætten være tændt hele tiden.
     

  • Julestjerner

    Flere af de traditionelle juleblomster dufter meget kraftigt og kan genere følsomme luftveje. Det gælder for eksempel hyacinter, liljer og azaleaer.

    Har man sart og overfølsom hud, skal man undgå at røre ved julestjerner, tulipaner og krysantemum, da stofferne i plantesaften kan give hudreaktioner.

    Kristtorn, roser og alpeviol er derimod allergivenlige juleplanter.

    Kilde: TV 2 / Allergiguiden.dk og Astma Allergi Danmark


Nyhedsoverblik